vineri, septembrie 22, 2023
ACTUALITATECazul Frăsinei a escaladat spectaculos: Mitropolitul Olteniei a pus un blestem pe...

Cazul Frăsinei a escaladat spectaculos: Mitropolitul Olteniei a pus un blestem pe cei care mai coboară din mănăstire până la biserica din vale

Cazul Mănăstirii Frăsinei a luat o turnură ieșită din comun. Mitropolitul Olteniei și Consiliul Duhovnicesc al mănăstirii au hotărât să oprească pe credincioși și pe monahi să mai intre în biserica din vale, pe motiv că se întărește „blestemul sfântului Calinic”.

„Hotărâm în numele Sfintei Treimi ca de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și sa nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie, să nu se mai oficieze în aceasta biserică sau în spațiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre sa cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici să se caterisească, iar de sunt mireni să se afurisească, iar este de este vreun preot de Mir și va încălca acest Legământ sa fie în aceeași osândă”,arată un document publicat pe siteul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ulterior, Mitropolia Olteniei a venit cu precizări, afirmând că decizia a fost luată pentru că pe locul unde este actuala biserică, era o piatră pe care Sf. Calinic înscrisese interdicția femeilor (foto) de a intra în mănăstire. Piatra a fost îndepărtată de către autoritățile comuniste și pe locul ei s-a construit biserica, unde veneau și femei și unde coborau și monahi.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Astfel, conform Mitropoliei Olteniei, „s-a reafirmat faptul că, întrucât „piatra de legământ cu blestem” a Sfântului Ierarh Calinic a fost înlăturată „în condiţii de constrângere comunist-atee”, „blestemul” (legământul) a rămas neschimbat. În acest sens, s-a hotărât ca părinții și frații din Mănăstire să nu coboare și să nu participe la slujbe în biserica de jos, care a fost ridicată fără binecuvântarea stareţului Sfintei Mănăstiri Frăsinei din acea vreme”.

Duhovnicii de la Frăsinei care coborau la biserică nu o vor mai face, urmând să se ducă o dată pe lună la mănăstirea Bistrița Vâlceană.

„Pentru mângâierea duhovnicească a femeilor binecredincioase, legate sufleteşte de părinții duhovnici ai Sfintei Mănăstiri, Consiliul Duhovnicesc a hotărât ca duhovnicii obştii monahale din Frăsinei (arhim. Ioanichie Popescu, arhim. Ioachim Popa, ierom. Ilarion Dulca și ierom. Victorin Șerban) să meargă o dată pe lună la Sfânta Mănăstire Bistriţa Vâlceană, pentru a săvârşi acolo Tainele Sfintei Spovedanii şi Sfântului Maslu, precum și rugăciuni de dezlegare”, sună comunicatul Mitropoliei Olteniei.

Reamintim că în luna decembrie, multe persoane au protestat față de închiderea bisericii de lângă Frăsinei, motivând că nu vor mai avea acces la părinții duhovnici care le ofereau îndrumare spirituală.

Atunci, Arhiepiscopia Râmnicului promitea că duhovnicii vor coborî săptămânal pentru a îndruma credincioșii. Iată că lucrurile au evoluat masiv: aceștia vor coborî o dată pe lună și o vor face la mănăstirea Bistrița.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

3 COMENTARII

  1. romanu ar incalca orice regulament, numai cand e vorba de biserica. Daca la o institutie a statului cere de ex masca, si-o pune imediat de frica. Cand vine vorba de biserica o da pe scandal, ca ce, ca ne discrimineaza, ca face ca drege… balamuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate