joi, septembrie 21, 2023
OPINIICazul Bâstroe - Delta Dunării: Au știut, au tăcut

Cazul Bâstroe – Delta Dunării: Au știut, au tăcut

Situația în cazul problemei din Delta Dunării – canalul Bâstroe este simplă: ucrainenii își urmăresc interesul și e dreptul lor s-o facă, iar conducerea României a fost informată și și-a dat acordul. Fie că a fost obligată, fie că nu, este clar că Iohannis, Ciucă și ceilalți din vârf au știut de la început despre ce vor să facă ucrainenii.

Cum, nu? Adică vreți să-mi spuneți că granița NATO cu războiul nu este monitorizată în lung și-n lat, 24 din 24? Sunt sigur că se știe și cât poartă la pantofi amanta pescarului de pe Chilia, darămite lucrările făcute de Ucraina pe granița NATO!

Reacția lui Iohannis a fost mai mult decât elocventă în sensul ăsta. E clar ca lumina zilei. Singurul lucru aflat în dubiu este motivația pentru care s-a aflat, totuși, despre asta: fie că cineva din interior, exasperat, a încercat să determine o reacție publică pentru a se salva ce se mai poate, fie că totul este o regie, astfel încât să nu se spună ulterior că „n-ați făcut nimic”.

Din punctul meu de vedere, bazându-mă pe postura statului român în Europa și circumstanțele internaționale, soarta Deltei Dunării este pecetluită. În lipsa unei minuni – materializată chiar printr-o acțiune curajoasă a unor privați – ucrainenii vor face ce doresc și Delta de azi va fi doar o amintire.

Dar asta, pe lângă sacrificarea comunității românești din Ucraina, va fi doar o parte din prețul plătit pentru politica de slugi practicată în acești 20 de ani.

Și nu va fi ultima pierdere. Dar despre asta, cu o altă ocazie.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

  1. Domnule Mihai Șomănescu,
    Va ridic o problema si asi vrea sa ma combateti. Distrugerea Deltei nu incepe cu Bîstroe. Distrugerea a inceput cu multi ani in urma. Luati si cecetati o harta a Deltei Dunarii de acum 70-80 de ani si veti constata ca de la Pardina pe bratul Chilia pana la Crisan pe bratul Sulina exista un brat al Dunarii numit Dunarea Veche. In anii comunismului, probabil prin anii ’60-’70 ai sec. XX acest brat a fost masacrat. Prin acest brat un debit apreciabil de apa se scurgea din Chilia in Sulina. Bratul Dunarea Veche avea o multime de lacuri si balti adiacente care colcaiau de peste. Pe vremea lui Ceausescu, probabil, conform dictonului leninist-stalinist ca omul supune natura s-a construit dig la Pardina si de la Pardina pana la aprox. Mila 23 si Fantana Dulce bratul Dunarea Veche a fost colmatat, iar baltile si lacurile adiacente au fost secate pentru a se “reda” terenul agriculturii. Acolo se face agricultura intensiva. Din Dunarea Veche a ramas doar o bucata de la Crisan la Mila 23. Apa numai curge, acest rest de brat este doar o balta mai lunga. Deci adevarul e pe undeva pe la mijloc. Ca ce face Ucraina acum este o porcarie asta este fara indoiala, dar o musculita pe caciula avem si noi in actiunea de distrugere a ecosistemului Deltei.
    Daca Romania ar avea un guvern cu testicole si nu un guvern emasculat s-ar apuca imediat sa sparga digul de la Pardina si sa decolmateze Dunarea Veche. Astfel pe bratul Chilia s-ar reduce debitul, iar Bîstroe ar ramane fara apa. Dar acest guvern de tradatori nu e in stare sa faca asa ceva.
    In alta ordine de idei, un vis vechi al Rusiei Imperiale provenit din testamentul tarului Petru I era sa stapaneasca gurile Dunarii si stramtorile Bosfor si Dardanele. Iata ca acest vis incepe sa se realizeze prin ciosvarta din Imperiul Rus si URSS numita azi Ucraina care a preluat in totalitate comportamentul si actiunile URSS. Poate mai mult decat Ungaria, Ucraina lucreaza in ascuns pentru dezmembrarea Romaniei, isi bate joc de romani si de Romania, iar guvernantii de la Bucuresti in frunte cu Malai Mare de la Cotroceni joaca soarta tarii la bambilici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate