ACTUALITATECavani și Colțescu: cazuri asemănătoare, reacții diferite. Cei din Uruguay și-au apărat...

Cavani și Colțescu: cazuri asemănătoare, reacții diferite. Cei din Uruguay și-au apărat conaționalul, nicio autoritate din România nu l-a apărat pe arbitrul român

Fotbalistul uruguaian de la Manchester United, Edinson Cavani a fost suspendat de către Federația Engleză de Fotbal pentru trei etape, pentru că a scris cuvintele „Gracias negrito” (Mulțumesc negruțule) pentru un prieten pe Instagram.

Imediat, în apărarea fotbalistului a sărit Federația de specialitate de la Montevideo, care a emis un comunicat de presă.

În document, oficialii îl laudă pe Cavani, despre care spun că este „o persoană impecabilă moral și etic, un cu un temperament calm și o sensibilitate solidară”.

Federația Uruguaiană consideră că deciziei omologilor englezi îi lipsește contextualizarea culturală, pentru că în țara respectivă, expresii precum „gordis”, „gordito” , „negri”, „negrito” sunt folosite uzual între prieteni și în familie, inclusiv în cazuri în care persoanele respective nu sunt nici supraponderale (gordis, gordito) sau de culoare (negri, negrito).

Liderii AUF afirmă că în cazul lui Cavani nu s-a făcut o analiză elementară.

„Este clar, deci, că procesul care a dus la sancțiunea lui Edinson Cavani nu a luat în considerare această elementară analiză, ducând la o nedreptate flagrantă, care afectează moral o persoană cu un comportament impecabil”, se arată în document.

Federația de la Montevideo cere „cu tărie” celei engleze să revină asupra sancțiunii impuse lui Canvani, „pentru că nu este demn nici de sancțiune, nici de pagubele morale ce decurg din ea”. De remarcat este faptul că AUF a folosit ca argumente ideile prezentate de Academia de la Montevideo, instituție care a sărit și ea în apărarea lui Cavani.

Și colegii săi de meserie, fotbaliștii din Uruguay, i-au luat apărarea sportivului de 33 de ani, afirmând pe un ton ferm că „decizia Federației engleze este un act cu adevărat discriminator, complet condamnabil și împotriva culturii uruguaiene”, relatează The Guardian.

„Sancțiunea arată viziunea dogmatică, părtinitoare și etnocentrică a Federației Engleze de Fotbal, care permite doar o interpretare subiectivă din concluzia sa particulară și exclusivă, oricât de greșită ar fi”, arată fotbaliștii.

„Edinson Cavani nu a comis niciodată vreun act care ar putea fi interpretat ca rasist. A folosit doar o expresie uzuală în America Latină pentru a se adresa cu afecțiune unei persoane dragi sau unui prieten apropiat. A susține că singura modalitate de a obține o interpretare validă în viață este aceea care stă în mintea liderilor Federației Engleze de Fotbal , este de fapt un act cu-adevărat discriminatoriu, care este complet reprobabil și împotriva culturii uruguayene”, au menționat colegii lui Cavani.

În România, într-un caz asemănător, situația a fost complet opusă. Fără ca măcar Sebastian Colțescu să fi fost judecat – darămite condamnat precum Cavani – Ministrul Tineretului și Sportului s-a grăbit să se delimiteze de arbitrul român, cerând scuze în numele „sportului românesc”.

Federația Română de Fotbal nu a dorit să comenteze cazul, iar Ministerul de Externe a postat pe facebook mesajul „Nu rasismului”, stârnind mânia utilizatorilor români.

Uruguay, o țară de doar 3,5 milioane de locuitori este dublă campioană mondială la fotbal, competiție unde a ajuns în semifinale de alte trei ori.

De asemenea, a câștiga Cupa Americii de 15 ori.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...