duminică, aprilie 21, 2024
POVEȘTIR3 PODCASTCătălin Sturza la PoveștiR3: O interzicere a Învierii și anul acesta ar...

Cătălin Sturza la PoveștiR3: O interzicere a Învierii și anul acesta ar duce la revoltă / Ce riscuri implică eventuale „acte de haiducie”

Eventualele interdicții de Paști din acest an ar fi absurde și ar putea duce la revolte, a afirmat publicistul Cătălin Sturza într-o discuție cu jurnalistul Mihai Șomănescu, în cadrul episodului 7 al podcastului PoveștiR3.

El crede că, fără a cădea în paranoia, există similitudini cu ce s-a întâmplat anul trecut de Sărbătorile pascale.

„Să ne amintim că nici anul trecut nu ni s-a spus brusc, direct, că se va interzice accesul credincioșilor la Înviere. Dar s-a pornit cam tot la fel. Fără a fi paranoici în vreun fel, am putea spune că e legitim să ne punem întrebări legate de accesul la slujba de Înviere.

Nu are sens să agităm spiritele, însă, dacă nu gândim lucrurile pe bucăți, dacă unim situațiile una cu alta, ar fi absurd – în condițiile în care Președintele a deschis sezonul de schi, fără jandarmi, fără poliție – să vedem restricții radicale ale accesului la Înviere anul acesta.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Se pot găsi soluții. O interzicere ar stârni revoltă. Deja sunt mulți oameni care pun lucrurile cap la cap și nu acceptă ideea asta că „trebuie să vedeți realitatea numai cum vrem noi, la televizor, la știri”.

O asemenea măsură ar declanșa, probabil și acte de haiducie. Oameni care ar spune „orice-ar fi mergem, nu mă mai interesează”, a spus publicistul.

Sturza crede că actele de haiducie aduc cu sine riscuri mari: atât pentru Biserica Ortodoxă în sine, cât și pentru societate.

„Aici există și un risc: duce la radicalizări în sânul Bisericii, până la o formă de rupere a Bisericii, în care ar rămâne o formă goală, gen Biserica Oficială și cealaltă, care ar fi creștinii autentici. Dar este foarte periculoasă. Și eu, unul, nu susțin.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Eu dacă aș fi în locul autorităților, nu mi-aș dori asta. Nu mi-aș dori să se creeze o astfel de polaritate, pentru că mai devreme sau mai târziu e clar că vor fi niște țapi ispășitori. Nu e numai problema religioasă: e și cea socială, cea economică – știm că urmează o criză economică – e un context foarte tensionat, poate chiar cu potențial exploziv. Atunci nu are sens să antagonizezi categorii întregi de populație.

Nu aș vedea ca soluție, strict să ne bazăm pe acte de haiducie în ceea ce privește noaptea de Înviere”, a continuat el.

Printre subiectele dezbătute în podcastul de săptămâna aceasta a fost și dispariția/apariția crucilor de pe imaginea Catedralei din Timișoara folosită de Ministerul Sănătății. Cătălin Sturza s-a întrebat de ce are nevoie instituția condusă de Vlad Voiculescu să folosească imaginea Bisericii în campania de vaccinare.

„De ce folosește Ministerul Sănătății o Catedrală în campaniile sale?

De ce folosește Biserica drept vehicul pentru o campanie de PR?

Discursul din spațiul public a fost acela că Biserica nu trebuie să se implice în vreun fel în viața civică sau politică. Atunci când Biserica a susținut o mișcare pro-familie, s-a spus că nu este asta treaba Bisericii.

Atunci care este rolul Bisericii în viziunea elitelor seculare? Acela de ONG caritabil.

Dacă am dat jos crucea de pe Catedrală, ce urmează: ca Ministerul să ceară să se dea jos crucea de pe farmacii, să ceară celor de la Crucea Roșie…

E o simbolistică ce-mi aduce aminte de o campanie asemănătoare desfășurată anii trecuți: cea cu medicii prezentați ca sfinți, în care medicii aveau aureole de covid. Adică erau aureolați cu suferința și cu boala. Boala devenea marca sfințeniei medicului.

Mă întreb de unde această nevoie de a suprapune medicalul cu sacrul? Pentru că nu mai are lumea încredere în noi, atunci folosim imaginea Bisericii. Când ne convine nouă?

Avem o realitate în care ni se spune: înscrieți-vă la vaccinare, totul e bine și frumos. Iar pe de altă parte, avem ororile acestea, dar „nu e vina noastră” sau „sunt numai cazuri izolate”. Este fals!

Când Biserica pare că se suprapune peste corul dogmatismului lor foarte rigid sau îngust este bună. Când iese de pe această linie, atunci trebuie demonizată, comparată cu ISIS, etc.”, a explicat publicistul.

Ce a spus Cătălin Sturza despre folosirea copiilor pentru promovarea educației sexuale în școli sau despre avansul „cancel culture” în societate, puteți afla ascultând emisiunea integrală: disponibilă pe YouTube, Facebook sau Soundcloud.

Pentru a fi la curent cu apariția unui nou episod, nu uitați să vă abonați!

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE