Cătălin Sturza comentează apariția persoanelor care spun că nu vor să aibă copii pentru că doresc să protejeze planeta.
Plecând de la un articol apărut recent în Libertatea, în care este prezentată o versiune conform căreia femeile care nu vor copii ar fi un fel de luptători civici.
„Nu este o idee nouă. Curentul mai larg se numește „antinatalism”, iar susținătorii lui pozează în luptători civici deoarece, prin refuzul nașterii, ar proteja mediul înconjurător. Copiii ar consuma resurse și ar produce gunoi și deșeuri; ba, mai mult, să faci un copil înseamnă să furi resurse de la alții. Ca o extensie a acestei filosofii, avortul este promovat drept un act responsabil: ucigând copiii, protejăm planeta”, a scris Cătălin Sturza.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Cătălin Sturza spune că este o poziție cinică aceea de a justifica lipsa copiilor prin protejarea mediului înconjurător. Conform publicistului, cei care distrug planeta sunt adulții, care consumă în neștire, nu copiii.
„Pe fond economic și social, argumentul acestor antinataliști este unul de factură malthusiană. Aceasta este teoria că, dacă omenirea va continua să se înmulţească, ne vom confrunta cu o catastrofă, deoarece resursele de mâncare se vor termina, şi toţi vom muri de foame. Predicţia lui Malthus a fost făcută la 1798, când populaţia Angliei era de 8 milioane de oameni, iar populaţia lumii de 700 de milioane. Între timp, populaţia Angliei este de 65 de milioane de oameni, iar a lumii de 7,6 miliarde de oameni. Așadar, argumentul lui Malthus a fost infirmat de realitate de mai bine de 200 de ani.
Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Pe fond filosofic, argumentul antinataliștilor este de factură relativist-nihilistă. E crud să aduci fiinţe umane pe lume – susțin ei. Deoarece aceste fiinţe vor suferi şi îi vor face pe alţii să sufere. Aceasta este, în fapt, poziţia clasică a relativismului moral, care disociază suferinţa de orice sens al suferinţei; aşază confortul mai presus de căutarea sau acceptarea unui sens ultim al vieţii; și evitarea durerii mai presus de sacrificiul de sine pentru aproapele. Și în final aşază moartea mai presus de viaţă, într-o veritabilă filosofie a morții. Nu este o soteriologie alternativă – este negarea explicită a soteriologiei creştine.
Să revenim la articolul din „Libertatea”. Acesta insistă că a nu avea copii este alegerea unor femei, care ar fi stigmatizate de societate pentru această opțiune. Nu am nimic cu alegerile oamenilor, atât timp cât ele sunt susținute cu argumente oneste. Mai ales față de tine însuți; când oamenii sunt sinceri cu ei înșiși atunci când își motivează alegerile făcute. Înțeleg că sunt femei care au trecut prin experiențe traumatizante și și-au pierdut pur și simplu încrederea în ele sau în ceilalți; sau femei sau cupluri care suferă de infertilitate; și am toată empatia față de situația lor. Însă în cazul celor care justifică refuzul copiilor prin activismul civic și grija față de mediu, îmi pare că acest „activism” ascunde fie teama de a asuma o răspundere; fie porniri de tip nihilist; fie, pur și simplu, vechiul egoism.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Să pozezi în luptător și activist civic pentru că refuzi venirea pe lume a unor copii sau susții chiar uciderea copiilor pentru protecția mediului înconjurător mi se pare un gest extrem de cinic. Nu copiii poluează și distrug planeta. Trăim într-o lume în care averea primilor zece miliardari depășește suma de 950 de miliarde de dolari (printre aceștia se numără Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett și Elon Musk). Și averea celor peste 2000 de miliardari ai planetei depășește 8 trilioane de dolari. Într-o lume care a cumulat în anul 2019 suma de 1917 miliarde de dolari pentru cheltuieli militare. Și într-o lume în care jumătate din mâncare se aruncă la gunoi, în fiecare zi, în țările dezvoltate. Așadar, nu copiii distrug planeta. Ceea ce distruge în fiecare zi planeta și lumea este lăcomia, egoismul și ipocrizia unor adulți; fie că sunt miliardari, politicieni sau „activiști””, a concluzionat Cătălin Sturza.
Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3media.