ACTUALITATECătălin Sturza: Ce se întâmplă în sistemul medical românesc?

Cătălin Sturza: Ce se întâmplă în sistemul medical românesc?

Scriitorul Cătălin Sturza a postat un articol pe Facebook în care adresează câteva întrebări legate de sistemul de sănătate românesc în perioada aceasta, subliniind câteva aspecte importante care nu sunt lămurite de nici o autoritate publică în domeniu.

„Și totuși, ce se întâmplă în sistemul medical românesc?

Beatrice Mahler, managerului Institutului Marius Nasta, spune că în București nu mai este niciun pat liber la ATI. Totodată mai spune: “Orice pat se ocupă în câteva minute. Secția e plină și ea. Locurile eliberate s-au eliberat doar pentru că pacienții nu au reușit să treacă prin afecțiune cu bine.” (Digi24)

Întrebări:

1. Aceasta este așadar confirmarea oficială că de la ATI nu se vindecă nimeni și nu scapă nimeni? Din moment ce singura cale de a elibera un pat este dacă un pacient iese de acolo cu picioarele înainte.

2. Câte locuri sunt, de fapt, la ATI, în București și în România? Știe vreunul dintre cei care ne guvernează să ne spună? Că de aproape doi ani am văzut numai cifre care se bat cap în cap, și nici o cifră clară pe care autoritățile să și-o asume. (Mediafax)

3. Pandemia ține de aproape doi ani, iar în vară și-a luat o pauză de câteva luni. Dacă era preconizată criza de locuri la ATI – despre care aceiași medici și specialiști se plângeau și anul trecut pe vremea asta, cam în aceiași termeni – de ce nu s-au luat măsuri de suplimentare a numărului de locuri? (Adevărul)

4. Mai ales că mulți au propus, de-a lungul timpului, soluții. Era destul timp pentru specializarea unor cadre medicale chiar în spital, mai ales într-o astfel de situație de urgență.

Se puteau oferi stimulente: mărirea salariilor medicilor care ar fi dorit să vină să lucreze la ATI pe durata pandemiei. S-au găsit 150.000.000 RON (da, ați citit bine) pentru premii la „loteria imunizării” de la Guvern, se găseau bani și pentru stimularea medicilor spre ATI.

Cât despre spațiile fizice, reamintesc și că acele spitale de campanie, care au costat zeci de milioane de euro, sunt în continuare abandonate. (HotNews)

5. Și totuși, dacă e adevărat ceea ce spune medicul Beatrice Mahler, de ce mor oamenii pe capete la ATI? Se practică în continuare intubarea agresivă a pacienților, despre care se vorbea și anul trecut? Rata de supraviețuire după intubarea mecanică fiind de doar 2-3%?

Intubare despre care NBC News arăta că produce leziuni pulmonare și crește foarte mult riscul de infecții nosocomiale? (NBC News)

6. Și dacă tot vorbim despre infecțiile nosocomiale, ce se mai aude despre ele? Anul trecut, autoritățile nu raportau nici un caz de infecție nosocomială la infecțiile de Covid – ceea ce, arăta atunci un articol din Libertatea, este absolut imposibil.

S-a schimbat în vreun fel situația, între timp? Și dacă nu, în ce măsură sunt de fapt responsabile infecțiile nosocomiale pentru multe dintre aceste morți? (Libertatea)

7. Iar dacă ceea ce sugerează Beatrice Mahler este că de vină pentru situația disperată de la ATI sunt „neimunizații”, să amintim că patru VIP-uri dublu «imunizate» – Viorica din Clejani, Elena Merișoreanu, Sorin Oprescu și Loredana Groza – au ajuns în ultimele zile în spital cu forme grave.

Elena Merișoreanu spune că și ceilalți pacienți din salonul ei sunt «imunizați.» Le doresc tuturor multă sănătate și să dea Domnul să se vindece toți cât mai rapid! Ideea e că nu se poate da vina pe «neimunizați» pentru această situație. Cu atât mai puțin în contextul primelor 6 întrebări de mai sus. (R3media)

Așadar, în loc să fie un nou prilej pentru a găsi țapi ispășitori, situația descrisă de Beatrice Mahler ar trebui să fie o ocazie pentru a ridica întrebarea cea mai importantă: ce se întâmplă în sistemul medical românesc?”

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. sistemul mengele, pentru ca acesta nu este sistem medical, a inceput sa faca segregarea intre otraviti si ceilalti, adica noi majoritatea. pentru ce mai platim asigurari sociale? sau de sanatate ? pensii nu, sistem “nedical” UCIGAS. daca romanii nu se trezesc sa lupte pentru drepturile lor viitorul nostru este inexistent. vom continua sa traim inca vreo 3-4 ani ca si cobai mengele pana la disparitie totala. cand ne trezim?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate