Informații foarte interesante au fost scoase la iveală, recent, de către Banca Națională a României.
Într-o cuvântare a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, din cadrul simpozionului „Banca Națională a României acum 140 de ani”, acesta a exemplificat cam care erau prețurile și salariile vremii, respectiv puterea de cumpărare a acestora.
Astfel, cei patru directori ai celor patru sucursale ale BNR aveau un salariu de 1.000 de lei pe lună, fiecare.
Cei patru casieri și cei patru contabili aveau salarii între 350 şi 500 lei pe lună, fiecare, cei patru impiegaţi, între 120 şi 150 lei pe lună, iar oamenii de serviciu aveau repartizaţi 5.000 lei pentru salarii pe întregul an.
Pentru o evaluare a puterii de cumpărare, guvernatorul BNR a exemplificat cu prețurile la câteva dintre produsele de bază din 1881:
- Pâine: 0,23 lei/kg
- Cartofi: 0,12 lei/kg
- Ouă de găină: 0,08 lei/buc
- Brânză de oi: 0,94 lei/kg
- Carne de porc: 0,75 lei/kg
- Găina vie: 1,60 lei buc.
- Vin obişnuit: 0,25 lei/l
Azi, un ou este în jur de 1 leu/bucata, cartofii sunt cel puțin 2,5-3 lei kg, vinul este de la 30 lei în sus/litru, în funcție de calitate.
Trebuie făcut un calcul raportat la salariul minim de atunci, respectiv raportat la salariul minim de acum.
Ceva de genul cate kg de brânză de oaie cumpărai atunci cu un salariu si cate acum?
Din ce imi aduc aminte, perioada interbelica a atins punctul culminant al economiei de la noi.
Pe vremea respectivă nu exista conceptul de salariu minim.