ACTUALITATECât costau produsele de bază în România anului 1881: 0,12 lei/kg de...

Cât costau produsele de bază în România anului 1881: 0,12 lei/kg de cartofi, 0,08 lei/ou, o găină vie costa 1,6 lei. Ce salariu avea un director al Băncii Naționale

Informații foarte interesante au fost scoase la iveală, recent, de către Banca Națională a României.

Într-o cuvântare a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, din cadrul simpozionului „Banca Națională a României acum 140 de ani”, acesta a exemplificat cam care erau prețurile și salariile vremii, respectiv puterea de cumpărare a acestora.

Astfel, cei patru directori ai celor patru sucursale ale BNR aveau un salariu de 1.000 de lei pe lună, fiecare.

Cei patru casieri și cei patru contabili aveau salarii între 350 şi 500 lei pe lună, fiecare, cei patru impiegaţi, între 120 şi 150 lei pe lună, iar oamenii de serviciu aveau repartizaţi 5.000 lei pentru salarii pe întregul an.

Pentru o evaluare a puterii de cumpărare, guvernatorul BNR a exemplificat cu prețurile la câteva dintre produsele de bază din 1881:

 • Pâine: 0,23 lei/kg
 • Cartofi: 0,12 lei/kg
 • Ouă de găină: 0,08 lei/buc
 • Brânză de oi: 0,94 lei/kg
 • Carne de porc: 0,75 lei/kg
 • Găina vie: 1,60 lei buc.
 • Vin obişnuit: 0,25 lei/l

Azi, un ou este în jur de 1 leu/bucata, cartofii sunt cel puțin 2,5-3 lei kg, vinul este de la 30 lei în sus/litru, în funcție de calitate.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

 1. Trebuie făcut un calcul raportat la salariul minim de atunci, respectiv raportat la salariul minim de acum.
  Ceva de genul cate kg de brânză de oaie cumpărai atunci cu un salariu si cate acum?
  Din ce imi aduc aminte, perioada interbelica a atins punctul culminant al economiei de la noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...