ACTUALITATECare-i logica? La UNTOLD sunt mii de oameni înghesuiți fără mască, în...

Care-i logica? La UNTOLD sunt mii de oameni înghesuiți fără mască, în prima zi de școală copiii sunt obligați să vină mascați. În unele cazuri, nu au voie să vină deloc

Joi, 9 septembrie, 56.000 de oameni au trecut pe la festivalul UNTOLD de la Cluj-Napoca, iar în imaginile publicate pe pagina oficială a evenimentului se văd cum spectatorii stau înghesuiți și nu poartă mască.

Din imagini nu se distinge vreo persoană care poartă mască, deși regulile cer acest accesoriu. Managerul festivalului, Edi Chereji, spune că la intrare persoanele aveau măști, dar apoi nu mai e răspunderea organizatorilor. „Oricum, 80% dintre spectatori sunt vaccinați sau trecuți prin boală”, a declarat el.

Ni s-a promis că toate măsurile vor fi respectate, inclusiv purtatul măștii, și asta am cerut și noi. Organizatorii spun că va fi cel mai sigur eveniment din România”, declara, miercuri, prefectul Tasnadi Szilard, citat de Monitorul de Cluj. Și organizatorii au comunicat că masca este obligatorie la festival.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Întrebat dacă un participant poate fi dat afară de la festival în cazul în care nu poartă mască de protecție, Chereji a răspuns: „Nu există o astfel de prevedere. Noi nu suntem organ de control sau restricționare, autoritățile sunt în măsură să aplice legea”. Pe de altă parte, organizatorii insistă că măsurile implementate în acest an sunt „cele mai ample măsuri aplicate până acum la evenimente în Europa”. „În acest sens, accesul la festival se face exclusiv în baza certificatului digital UE COVID-19, care face dovada vaccinării complete, a trecerii prin boală sau a unui test PCR sau a testării rapide în centrele medicale acreditate UNTOLD. Acest test are o valabilitate de doar 48 de ore. În plus, ca o măsură în plus de siguranță, și minorii de peste 7 ani se supun aceluiași triaj epidemiologic. Joi, din cele peste 6.600 de persoane testate la cele 28 de centre medicale din întreaga țară, 14 persoane au fost depistate pozitiv cu virusul COVID-19”, au transmis organizatorii.

În același timp, autoritățile aplică măsuri draconice asupra copiilor care încep școala, luni 13 septembrie. Conform ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Mai rău, în unele cazuri, unii directori au transmis profesorilor că nu trebuie să permită accesul însoțitorilor în școli nici măcar la aceste festivități, deși ordinul MS și MEN permite acest lucru. Un exemplu este școala gimnazială „Traian” din Târnăveni, județul Mureș.

De altfel, festivitățile de început de an sunt singurele ocazii în care părinții își vor putea însoți copiii în curtea școlii.

Totodată, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că 2.400 de elevi din 12 localităţi din mai multe judeţe din ţară, unde rata de infectare cu COVID a depăşit vineri pragul de 6 la mia de locuitori, nu vor putea participa fizic, luni, la ceremoniile de deschidere a anului şcolar, precizând că aceştia reprezintă mai puţin de 1 la mie din numărul elevilor din România.

„Ordinul comun ministrul Educaţiei – ministrul Sănătăţii prevede că ziua de vineri, ziua de astăzi, este zi de referinţă pentru scenariul aplicat pentru întreaga săptămână care va începe luni. Astăzi avem 12 localităţi care, din păcate, au depăşit rata de infectare de 6 la mie. Este vorba de 6 localităţi în Satu Mare, două localităţi în Arad, o localitate în Sălaj, o localitate în Teleorman, o localitate în Dolj, care au depăşit rata de 6 la mie. Numărul total al elevilor care învaţă în aceste localităţi este 2.400. Este vorba de mai puţin de 1 la mie din numărul elevilor din România, 2.400 de elevi învaţă în aceste localităţi şi, din păcate, nu vor avea şansa participării cu prezenţă fizică începând de luni, cu ceremoniile de deschidere a anului şcolar. (…) Ne exprimăm speranţa, ne uităm, unele sunt foarte puţin peste 6 la mie, ne exprimăm speranţa că vor reveni cât de curând sub 6 la mie, în aşa fel încât, de săptămâna viitoare să poată merge şi ei la şcoală cu prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu, vineri, la Palatul Victoria.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...