ACTUALITATE„Căposul” neîngenuncheat din închisorile comuniste. Senatorul Sorin Lavric l-a evocat pe fostul...

„Căposul” neîngenuncheat din închisorile comuniste. Senatorul Sorin Lavric l-a evocat pe fostul deținut politic Nicolae Stroescu-Șovarna

Senatorul Sorin Lavric (AUR) l-a evocat în Parlamentul României pe fostul deținut politic Nicolae Stroescu-Șovarna, despre care a spus că „a făcut parte din categoria încrîncenaților: bătaia nu-l intimida, foamea nu-l îmblînzea, izolarea nu-l înmuia, durerea nu-l dobora. Era cerbicia în persoană, model de încrîncenare fără scăderi, întruchiparea fidelă a ideii de voinţă”.

Nicolae Stroescu-Șovarna „a trecut prin şirul clasic de închisori din România postbelică, în intervalul 1948-1953: de la Jilava pînă la colonia Periprava, de la Uranus pînă Capul Midia.

Peste tot a încorporat efigia căposului iremediabil: a sfidat ordinele, a refuzat să muncească, s-a luat la harţă cu gardienii. Un rebel cu predispoziţii colerice ripostînd verbal la orice jignire. Un instigator dînd peste cap randamentul echipelor de muncă, un răzvrătit oferind deţinuţilor un exemplu viril de demnitate bătăioasă. Un cîrcotaş intratabil căruia i s-a dus buhul pretutindeni, dar mai ales în lagărele de muncă de la Canal, unde și-a croit o reputaţie de lider neoficial. A fost o adevărată pacoste pentru orice director de penitenciar.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Memoriile lui, Nuda veritas, par a fi scrise de un spartan care s-a născut cu două milenii  prea tîrziu.

Căposul s-a născut în comuna Şovarna din judeţul Mehedinţi pe 2 mai 1921. A fost arestat pe cînd era student în anul II la Facultatea de Drept din București. Din cauza torturilor la care a fost supus, Şovarna a fost un schilod inapt a se ţine pe propriile picioare, trebuind să recurgă mereu la un baston. Vulnerabil sub unghi fizic, schilodul era de neînvins în plan psihic, dovadă verdictul de „foarte, foarte periculos“ de pe coperta de dosar. Că un estropiat poate ajunge lider în mjilocul deţinuţilor de la Canalul Morţii spune totul despre fibra acestui rebel.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Un cal breaz, luîndu-se în clonţ cu comandanţii. Pe deasupra, o piază-rea: era îndeajuns să fie încorporat într-o brigadă de muncă ca peste cîteva luni unitatea să fie dizolvată din cauza nesupunerii colective. Nici cei mai cruzi dintre brigadierii Canalului nu l-au putut îngenunchea. Nu se născocise încă metoda prin care cineva să-i vină de hac căposului.

Sînt mîndru ca, sub cupola Senatului României, să pronunț numele lui Nicolae Stroescu-Șovarna”, a spus Sorin Lavric

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...