Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder și alți muzicieni cer protecție împotriva inteligenței artificiale, potrivit The Guardian.
Un grup de peste 200 de muzicieni de rang înalt au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită protecție împotriva utilizării inteligenței artificiale care imită asemănările, vocile și sunetul artiștilor umani. Semnatarii acoperă genuri și epoci muzicale, de la vedete de top precum Billie Eilish, J Balvin și Nicki Minaj până la membrii Rock and Roll Hall of Fame precum Stevie Wonder și REM. Moștenirile lui Frank Sinatra și Bob Marley sunt și ele semnatare.
Scrisoarea a fost emisă de grupul de advocacy Alianța pentru Drepturile Artistilor. Ea solicită companiilor tehnologice să se angajeze să nu dezvolte instrumente AI.
„Acest atac asupra creativității umane trebuie oprit. Trebuie să ne protejăm împotriva utilizării inteligenței artificiale care fură vocile artiștilor profesioniști. Încalcă drepturile creatorilor și distruge ecosistemul muzical”, se arată în scrisoare.
Muzicienii cer protecție împotriva AI
Scrisoarea nu solicită interzicerea totală a utilizării AI în muzică sau producție. Dimpotrivă, ea precizează că utilizarea responsabilă a tehnologiei ar putea avea beneficii pentru industrie. Producătorii de muzică au folosit instrumente de inteligență artificială într-o varietate de moduri în ultimii ani.
Tehnologia continuă să prezinte probleme etice și legale de încălcarea drepturilor de autor și a drepturilor de muncă. Sindicatele de artiști și organizațiile de advocacy au încercat să pună presiune pe parlamentari și companii pentru a reglementa utilizarea AI. Concomitent, studiourile au devenit interesate de potențialul acesteia de a reduce costurile de producție.
Săptămâna trecută, OpenAI a amânat lansarea unui program care poate imita vocile. Au fost invocate preocupările privind utilizarea responsabilă a tehnologiei.
În martie, Tennessee a devenit primul stat din SUA care a promulgat o legislație directă menită să protejeze muzicienii de a avea asemănarea vocală generată de AI în scopuri comerciale. Legea pentru asigurarea asemănării, a vocii și a imaginilor sau „Legea Elvis” intră în vigoare la 1 iulie și interzice reproducerea vocii unui artiști fără consimțământul acestuia.
in curand o sa fie toata muzica made in china!:(