La 34 de ani de la Revoluție, narativa oficială este că Frontul Salvării Naționale a luat naștere în timpul evenimentelor din decembrie 1989, însă această teorie este contrazisă de tot mai multe informații referitoare la o posibilă activitate a FSN încă din toamna anului 1989.
Astfel de informații sunt prezentate în volumul „Radio-Istorii. 21-25 decembrie 1989”, apărut la Editura Casa Radio și semnat de Silvia Iliescu, Carmen Ionescu și Octavian Silivestru.
Potrivit sursei, iată câteva informații puse în circulație de posturi de radio occidentale privind existența unui „Front al Salvării Naționale” cu câteva luni înainte de Revoluție:
Radio France Internationale, 17 septembrie 1989, ora 19.00: În România, ar exista un grup de opoziție chiar în sânul Partidului Comunist. Este cel puțin ceea ce a transmis agenției Associated Press președintele secției române a organizației internaționale pentru Apărarea Drepturilor Omului, doctorul Preda Mihăilescu. Potrivit acestuia, grupul care s-ar numi „Frontul Salvării Naționale”, ar fi lansat un apel către participanții la cel de-al XIV-lea Congres PCR, cerându-le să se pronunțe pentru destituirea actualului președinte al țării.”- arhivele SRI, Fond D, Dosar 11345, vol 5, p.125-126.
Radio Deutsche Well, 19 septembrie 1989, ora 21.00: O formațiune politică de opoziție română, până acum necunoscută, intitulată Frontul Salvării Naționale, a lansat un apel prin care cere actualului șef de partid și de stat să nu mai fie reales în funcțiile deținute. Un apel scris a fost înaintat delegaților la apropiatul Congres al PCR. În document se afirmă că nealegerea președintelui român în funcția de șef al partidului reprezintă probabil unica modalitate de a stăvili creșterea neliniștilor sociale (…). Cunoscători ai politicii interne a României au declarat că este vorba de primul apel de acest fel care ar fi fost dat publicității. Există indicii că autorii apelului provin din rândurile Partidului Comunist Român.”- arh. SRI, Fond D, Dosar 11345, vol 6, p. 164.
Radio France Internationale, 20 noiembrie 1989, ora 19.00: După apelul intelectualilor din disidență, a urmat apoi scrisoarea Frontului Salvării Naționale, care ar putea fi format din membri de partid favorabili perestroicei lui Gorbaciov. Toate aceste apeluri, împreună cu cel din urmă, ar putea indica faptul că o parte a Partidului Comunist Român, speriată de situația țării, de mânia ce se amplifică în rândul populației și de schimbările din estul lumii comuniste, o fracțiune a PCR-ului ar fi gata să-l abandoneze pe Ceaușescu.”- arh. SRI, Fond D, Dosar 11345, vol 5, pp.322-323.
Această teorie este prezentată și în cartea „Istoria Europei de Est de la Al doilea Război Mondial până în prezent”, semnată de J F Soulet.
„Se pare că formarea Frontului Salvării Naționale nu a fost făcută atunci (în decembrie 1989- n.red), ci a fost anterioară evenimentelor, iar liderul, Ion Iliescu, a fost coleg cu Mihail Gorbaciov la Institutul Molotov din Moscova. Această structură clandestină ar fi cerut fără succes delegaților la Congresul al XIV-lea al PCR din noiembrie 1989 să nu-l realeagă pe Ceaușescu.” JF Soulet, „Istoria Europei de Est de la Al doilea Război Mondial până în prezent”, Edit. Polirom, 2008, p. 142.