OPINIICând cuvântul unui ierarh este mai puternic decât orice breaking news

Când cuvântul unui ierarh este mai puternic decât orice breaking news

Marea disperare a unora: cuvântul unui ierarh este mai puternic decât orice breaking-news. Faptul că presa și-a pierdut din credibilitate și nu poate livra, în ciuda onorariului generos, serviciile cerute în campania pandemică, dă naștere unor situații care ne amintesc de vremurile când „cancel culture” era echivalent cu un „cancel” total, marterializat de sistemul de represiune comunist.

Ar fi trebuit să ne bucurăm că o predică a unui arhiepiscop ajunge în prime-time și poate fi cunoscută și auzită de cât mai mulți dintre români. Dar acesta a fost decontextualizată, fragmentată, de fapt un eșafodaj prin care persoana ÎPS Teodosie, o voce mărturisitoare a ortodoxiei, să poată fi supusă oprobriului, incriminată, închisă definitiv.

Privind în urmă, anul trecut campania împotriva părintelui arhiepiscop a fost legată de slujirea Sfintei Liturghii împreună cu credincioșii și de împărtășirea dintr-un singur potir, cu o singură linguriță. A fost acuzat că ar fi organizat A Doua Înviere, de fapt odovania/sfârșitul perioadei pascale, un eveniment prin care ar fi percilitat situația pandemică. Toate acuzele însă s-au dovedit false la nivel judiciar.

Acum plecând de la o predică în care ÎPS Teodosie vorbește despre antropologia specifică bisericii ortodoxe, unde femeia și bărbatul au roluri diferite, presa a insinuat că Preasfințitul ar avea vederi medievale în ceea ce privește rolul femeii în societate, deși este vorba despre o viziune teologică.

O asociație deja a făcut o plângere la CNCD, deoarece cuvântul părintelui ierarh ar submina eforturile la nivelul Uniunii Europene de combatere a discriminării, ar fi vorba despre „o comunicare în spaţiul public care incită la discriminare”.

Culmea ar fi să fie acuzată biserica ortodoxă de atitudine misogină, când cea mai cinstită persoană în biserica noastră este Maica Domnului! Nu vreau să intru în detalii legat de ce a spus ÎPS Teodosie desprte „chinurile facerii”, dar predica părintelui arhiepiscop este inspirată de texte patristice din secolul patru, și mă refer la Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Ioan Hrisostom. Căderea primilor oameni a adus mai multe repercursiuni, inclusiv moartea ca fenomen biologic. În acest context sfinții părinți spun că alta ar fi fost înmulțirea oamenilor, fără durere,  în contextul comuniunii depline de la începuturi.

Este simptomatic ceea ce se întâmplă, deoarece biserica are păreri diferite, legate despre familie de exemplu. Iar vocea ÎPS Teodosie îi incomodează pe mulți. Eu spun doar atât: vrednic este, un rugător și un mărturisitor care ne inspiră!

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

4 COMENTARII

  1. Ma bucur mult ca IPS Teodosie nu lasa propaganda neo-marxista sa-si faca de cap. Ierarhul le aminteste ca Bunul Dumnezeu a creat aceasta lume bine , iar ei oricat s-ar chinui n-au sa o poata schimba.

  2. IPS Teodosie a devenit simbolul libertatii pentru poporul roman crestin ortodox si ne intareste in fiecare zi in credinta!
    Dumnezeu sa il tina sanatos, il cinstim si il admiram!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate