ACTUALITATECamera Deputaților a votat pentru desființarea Secției Speciale

Camera Deputaților a votat pentru desființarea Secției Speciale

ACTUALIZARE 16:50 Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru desființarea Secției speciale, cu 171 de voturi „pentru” și 136 de voturi „împotrivă”.

Proiectul a fost adoptat însă cu amendamentul potrivit căruia magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.

„Mergem la Senat, unde suntem deschiși să găsim o formulă și mai echilibrată”, a declarat liderul USR, Dan Barna, după vot.

Camera Deputaților este prima cameră sesizată. Forul decizional este Senatul

ȘTIREA INIȚIALĂ

Deputații dezbat și votează miercuri proiectul de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cunoscută ca Secția Specială.

Camera Deputaților este primul for legislativ sesizat cu acest proiect, votul final urmând să fie dat în Senat, informează Mediafax.

Ministrul Justiției, Stelian Ion (USR), a considerat înființarea SIIJ drept o mare eroare, „o rușine”. El a spus că este esențial ca nimeni să nu se atingă de „competența DNA”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Înființarea acestei Secții Speciale a fost o mare eroare. Consider că e o rușine. (…) Dincolo de câteva anchete targhetate pe magistrații curajoși care au criticat Legile Justiției sau au îndrăznit să se ia în piept cu corupția nu avem niciun fel de rezultate.

De aceea este foarte important să privim adevărul în față. Am asumat pe bază de argumente, nu pe bază de emoție, desființarea Secției Speciale. Ne dorim o soluție legislativă echilibrată. Pentru noi era cea pe care am trimis-o în Parlament, fără alte prevederi speciale.

Sub nicio formă nu vom admite ideea ca aceste dosare să nu fie anchetate de DNA. Miza acestei Secții a fost aceea ca printr-un sistem ingenios dar parșiv să fie atrase spre Secția Specială dosare de corupție. Și lucrul ăsta s-a întâmplat. E esențial să nu se atingă nimeni de competența DNA”, a spus ministrul.

„Guvernul susține varianta în forma inițială trimisă în Parlament, e la latitudinea dvs cum veți vota, cert este că această Secție Specială trebuie desființată”, a conchis Stelian Ion.

Liberalul Ioan Cupșa a anunțat că el și colegii săi vor vota pentru desființare.

„După 4 ani se întâmplă să ne încununăm cu succes eforturile pe care le-am făcut”. Același lucru îl vor face și cei de la UDMR.

Membrii partidului AUR au anunțat că se opun desființării SIIJ.

„După 1990 erau niște indivizi prin țara asta care doreau să dărâme această clădire pentru că, vezi Doamne, era construită pe vremea lui Ceaușescu. Așa și cu aceste comisii (sic!). Vine altul la putere o desființează. (…)

Totul se face la comandă, se votează după cum e trasată agenda celor de la guvernare. Dacă vrem să facem Justiție în țara asta, să facem în așa fel încât să fie pentru toți. Haideți să facem într-un fel și să corectăm și DNA-ul (…)

Curățarea DNA-ului de lepre nu s-a făcut și nici nu se vrea să se facă, pentru că DNA-ul este folosit ca armă politică. Ați mai auzit ceva de DNA de când a plecat Codruța Kovesi? Nimic nu mai face DNA-ul. N-ați mai auzit și nu veți mai auzi până nu se scapă de acest SIIJ, după care o să înceapă jihadul”, a spus deputatul AUR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 16.620 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Articole relaționate

Cele mai citite