luni, mai 20, 2024
ACTUALITATECălin Donca a fost arestat. Afaceristul își păcălea urmăritorii de pe rețelele...

Călin Donca a fost arestat. Afaceristul își păcălea urmăritorii de pe rețelele de socializare să investească într-o criptomonedă inventată de el

UPDATE: Călin Donca și alți doi complici ai săi au fost arestați pentru 30 de zile, în urma acuzațiilor care li s-au adus.

„A fost dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile, pentru cei trei inculpaţi, respectiv Călin Donca, Ileana Buzatu şi Iulia Elena Dobre. Cu drept de contestaţie în 48 ore de la pronunţare. Toţi au contestat măsura dispusă“, a anunțat Tribunalul Brașov, potrivit Agerpres.

——–

Omul de afaceri Călin Donca a fost reținut astăzi de DIICOT pe motiv că a creat un grup infracțional organizat alături de soția sa, Orianda Donca şi alți doi apropiați – Ileana Buzatu si Iosif Pop, potrivit Brașov.net.

Călin Donca este acuzat de evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune și manipularea peței de capital.

Acesta s-a remarcat în ultima perioadă prin reclama pe care o făcea panourilor fotovoltaice. Donca a creat societatea Donca Energy Brașov care avea ca obiect de activitate producerea de energie electrică. Alături de cei trei complici, Călin Donca a creat o cirptomonedă pe care au denumit-o Solix.

Milionarul îi îneșla pe oameni pe rețelele de socializare și le promitea câștiguri de 100 de ori mai mari într-un timp foarte scurt.

Criptomoneda Solix a fost creată cu o limită maximă de 200 de milioane de tokeni, dar s-au vândut doar 2 milioane.

Pentru a ridica valoarea criptomonedei, Călin Donca a creat în ultimii ani alte 17 firme cu care făcea tranzacții. Toți cei care investeau rămâneau practic fără bani, deoarece valoarea tokenilor nu era una reală, iar tot capitalul se ducea în conturile lui Donca.

Potrivit procurorilor, cu banii câștigați prin înșelăciune, cei patru complici au cumpărat terenuri în afara Europei, în paradisuri fiscale, au achiziționat ceasuri și mașini scumpe.

De asemenea, cele 18 firme administrate de Donca şi asociații lui ar fi rambursat ilegal TVA si a mărit cheltuielile deductibile, astfel încât au fost aduse prejudicii bugetului de stat.

Prejudiciu estimat pana acum pe fiecare infractiune:

  • Evaziune fiscala – peste 4 milioane de lei
  • Delapidare – 1,6 milioane de lei
  • Înșelăciune – 700.000 dolari

Procurorii au făcut ieri 19 percheziții şi la locuința lui Donca au pus sechestru pe 3 mașini:

  • BMW X 7
  • BMW I 7
  • Lamborghini Aventador

DIICOT, comunicat privitor la faptele săvârșite de Călin Donca

„La data de 18. 09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea a 4 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, operațiuni de manipulare a pieței de capital.

În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2021, inculpații au constituit în municipiului Brașov, un grup infracțional organizat, în scopul obținerii unor venituri financiare consistente prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au înregistrat în evidențele contabile ale unor societăți comerciale pe care le dețineau sau controlau , documente care atestă operațiuni fictive cu consecința micșorării bazei de calcul a impozitului pe profit si măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecința producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei.

De asemenea, tot prin utilizarea unor documente false , liderul și-a însușit din patrimoniul unei societăți comerciale suma de 8.337.746 de lei pe care a folosit-o în interesul său și al celorlalți membri ai grupării infracționale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăți înregistrată în Emiratele Arabe Unite – Dubai aparținând membrilor grupului sau controlată de aceștia iar cu restul banilor a achiziționat bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD.

Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracțional au inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală și au efectuat operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin diseminarea în spațiul public a unor informații nereale potrivit cărora suma investiția în această monedă virtuală poate genera câștiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obținut aproximativ 700.000 USD.

Ieri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au pus în aplicare 17 mandate de percheziție domiciliară, în județele Brașov, Dolj și Buzău fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă. De asemenea, au fost indisponibilizate trei autoturisme de lux.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov, cu propunerea de arestare preventivă a trei dintre inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La activități au participat polițiști din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Craiova și Ploiești, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, precum și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“, a transmis DIICOT pe siteul instituției.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE