La data de 9 februarie, în urmă cu 219 ani, se năștea la Oradea, Emanoil Gojdu, avocat ardelean și unul dintre cei mai mari patrioți și filantropi ai țării noastre.
Studiile preuniversitare le-a absolvit la liceul romano-catolic din Oradea, iar în anul 1820 se înscrie la Academia de Drept din oraș. După aceasta a urmat pe rând la Academia de Drept din Pojon (Bratislava) şi Universitatea din Budapesta, obţinând astfel diploma de avocat, în anul 1824.
Și-a realizată perioada de stagiatură timp de trei ani la cabinetul avocatului Mihâly Vitkovics, din Budapesta, iar apoi și-a deschis un birou propriu, devenind la scurt timp un avocat cunoscut și respectat, din capitala Ungariei.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.
Emanoil Gojdu este cunoscut pentru calităţile sale intelectuale deosebite, ca bun orator şi poliglot, cunoscând latina, germana, maghiara, dacoromâna, macedonoromâna, sârba şi greaca. A susținut „scrierea și tipărirea cărților în limba patrioticească”, fiind unul dintre colaboratorii de seamă ai primei reviste literare românești, intitulată „Biblioteca românească”, editată la Budapesta.
În anul 1861, Emanoil Gojdu a fost numit prefect al judeţului Caraş, cu populaţie majoritar românească, iar în anul 1866, acesta a fost ales deputat de Tinca. Pe lângă realizările în plan politic, a fost membru fondator al Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), întemeiată de Mitropolitul Andrei Șaguna în 1861, la Sibiu.
Prin testamentul său, redactat la 4 noiembrie 1869, se stabilea că averea lui urma să fie administrată de o fundație ce îi va purta numele, iar din veniturile acesteia se vor acorda burse de studii românilor ortodocşi din Transilvania, ce nu aveau mijloacele materiale necesare pentru a putea studia. În acest fel, Emanoil Gojdu contribuia la consolidarea culturii și educației tinerilor transilvăneni.
La 3 februarie 1870, Emanoil Gojdu a trecut la cele veșnice, fiind înmormântat la Budapesta, însă Fundația Gojdu și-a continuat activitatea încă 50 de ani după aceea, acordând 4.455 de burse de studii și alte 928 de ajutoare financiare.