ACTUALITATECalendarul zilei 9 februarie: 219 ani de la nașterea lui Emanoil Gojdu,...

Calendarul zilei 9 februarie: 219 ani de la nașterea lui Emanoil Gojdu, avocatul care a rămas în istorie ca unul dintre cei mai mari filantropi români

La data de 9 februarie, în urmă cu 219 ani, se năștea la Oradea, Emanoil Gojdu, avocat ardelean și unul dintre cei mai mari patrioți și filantropi ai țării noastre.

Studiile preuniversitare le-a absolvit la liceul romano-catolic din Oradea, iar în anul 1820 se înscrie la Academia de Drept din oraș. După aceasta a urmat pe rând la Academia de Drept din Pojon (Bratislava) şi Universitatea din Budapesta, obţinând astfel diploma de avocat, în anul 1824.

Și-a realizată perioada de stagiatură timp de trei ani la cabinetul avocatului Mihâly Vitkovics, din Budapesta, iar apoi și-a deschis un birou propriu, devenind la scurt timp un avocat cunoscut și respectat, din capitala Ungariei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Emanoil Gojdu este cunoscut pentru calităţile sale intelectuale deosebite, ca bun orator şi poliglot, cunoscând latina, germana, maghiara, dacoromâna, macedonoromâna, sârba şi greaca. A susținut „scrierea și tipărirea cărților în limba patrioticească”, fiind unul dintre colaboratorii de seamă ai primei reviste literare românești, intitulată „Biblioteca românească”, editată la Budapesta.

În anul 1861, Emanoil Gojdu a fost numit prefect al judeţului Caraş, cu populaţie majoritar românească, iar în anul 1866, acesta a fost ales deputat de Tinca. Pe lângă realizările în plan politic, a fost membru fondator al Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), întemeiată de Mitropolitul Andrei Șaguna în 1861, la Sibiu.

Prin testamentul său, redactat la 4 noiembrie 1869, se stabilea că averea lui urma să fie administrată de o fundație ce îi va purta numele, iar din veniturile acesteia se vor acorda burse de studii românilor ortodocşi din Transilvania, ce nu aveau mijloacele materiale necesare pentru a putea studia. În acest fel, Emanoil Gojdu contribuia la consolidarea culturii și educației tinerilor transilvăneni.

La 3 februarie 1870, Emanoil Gojdu a trecut la cele veșnice, fiind înmormântat la Budapesta, însă Fundația Gojdu și-a continuat activitatea încă 50 de ani după aceea, acordând 4.455 de burse de studii și alte 928 de ajutoare financiare.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...