marți, ianuarie 14, 2025
ACTUALITATECalendarul zilei 9 februarie: 57 de ani de la lansarea filmului istoric...

Calendarul zilei 9 februarie: 57 de ani de la lansarea filmului istoric „Dacii”, unul dintre primele 4 cele mai urmărite filme românești din toate timpurile. FILMUL INTEGRAL

Pe 9 februarie 1967, avea loc premiera românească a filmului „Dacii”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Pelicula avea să devină una dintre cele mai urmărite din istoria cinematografiei românești, conform unui top realizat de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Pelicula, realizată de Studioul Cinematografic Bucureşti în colaborare cu Franco-London Film (Franţa), reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Sergiu Nicolaescu.

Pe lângă distribuția românească de excepție, filmul beneficiază și de aportul a trei actori francezi: Pierre Brice, Georges Marchal, Marie-José Nat. Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că pentru „Dacii” venise la București și marele actor american, Kirk Douglas.

„Kirk Douglas trebuia să vină pentru «Dacii». Era un pipernicit, o piticanie. Toți aici erau înalți, de peste 1,80. În plus, și Sergiu era înalt. Atunci a găsit el la Buftea un dâmb și s-a așezat exact acolo, ca să pară cel mai înalt dintre toți.”, spunea actorul Alexandru Herescu despre Kirk Douglas.

Acţiunea filmului se petrece în perioada împăratului roman Domiţian (interpretat de actorul György Kovács), când pe malul Dunării ajunge o armată romană condusă de generalul Fuscus, pregătită să atace Dacia. Curând i se alătură legiunile de la Rin conduse de generalul Severus şi legiunile împăratului Domiţian, care spunea că are nevoie de aurul dacilor pentru a putea plăti solda celor din legiuni. Senatorul Attius şi generalul Severus trec Dunărea cu intenţia de a negocia cu dacii, dar Attius este omorât de o săgeată trasă de un străjer dac.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Când Decebal (interpretat de actorul Amza Pellea) află că romanii invadează Dacia, dă ordin ca populaţia să se refugieze în munţi, iar oastea condusă de Oluper (interpretat de actorul Mircea Albulescu) se luptă cu romanii la Argidava. Rănit, Oluper reuşeşte să ajungă la Sarmizegetusa.

Decebal trimite o solie cu daruri alegorice, simbolizând mândria şi libertatea dacilor, la tabăra lui Domiţian, dar mesajul este interpretat de romani drept o propunere de supunere a dacilor faţă de Imperiul Roman. Severus este trimis la Sarmizegetusa pentru a-i comunica regelui Daciei că împăratul îi primeşte supunerea, dar Decebal îi spune că mesajul soliei trimise de daci era că vor lupta împotriva celor care le calcă pământul. Potrivit obiceiului străbun, fiul lui Dcebal, Cotyso, este sacrificat pentru ca dacii să primească ajutorul lui Zamolxis în luptă.

Domiţian trimite armata condusă de Severus spre Sarmizegetusa, dar legiunile romane intră într-o ambuscadă şi Severus e rănit. El rătăceşte prin munţi şi e găsit de Meda, fiica lui Decebal, care îl duce acasă şi îi îngrijeşte rănile. După ce se vindecă, Decebal îl lasă să plece în tabăra romană. Aici se naşte o ceartă între Severus şi Fuscus, cei doi se luptă cu săbiile, iar Fuscus este omorât.

Împăratul îi încredinţează lui Severus comanda armatei romane, pentru a-i ataca pe daci. Pe câmpul de luptă, Severus îl provoacă pe Decebal să se lupte cu săbiile, iar regele dac îl ucide. Chiar şi fără comandat, armata romană continuă lupta.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii români Emil Botta, Geo Barton, Septimiu Sever, Nicolae Secăreanu, Vasile Cosma, Alexandru Herescu, Cornel Gîrbea, Papil Panduru, Constantin Lungeanu, Dinu Gherasim, Alexandrescu Vrancea, Sergiu Nicolaescu, cascadorii Szobi Cseh, Tudor Stavru, actorii francezi Pierre Brice, Georges Marchal, Marie-José Nat.

Dublajul vocilor în limba română aparţine actorilor Emanoil Petruţ, Leopoldina Bălănuţă, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Fory Etterle, Ştefan Iordache.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

  1. Canalul TV Filmcafe face propaganda feminista si marxista. Promoveaza acum saptamanal filme cu femei masculine si razboinice care bat barbati. Se incurajeaza prin aceste filme masculinizarea femeii si feminizarea barbatului. Femei arogante care bat si domina barbati pampalai. Genul asta de filme vizionate in cantitate mare poate influenta negativ psihologia tinerilor. Mimetismul social e un fenomen general uman. Oamenii copiaza comportamente si personalitati de la TV.
    De asta sunt importante filmele cu personaje normale psihic. Copiii si tinerii trebuie sa vizioneze filme istorice romanesti. Au multe de invatat din ele.

  2. Dacii este un film bun, influentat de stilul filmelor istorice italiene la moda in anii 60. In anii 90 s-a creat o mitologie despre acest film, si despre cele cu daci in general, ca ar fi prost facute, ca actorii au ceasuri la maini sau ca se vad stalpi de telegraf. Eu n-am vazut nici un detaliu de acest fel nicaieri. Insa multi au muscat-o si si-au pierdut interesul in a mai viziona aceste filme.
    Filmul respecta adevarul istoric, avand consultanti istorici onesti.
    Primele filme istorice ale lui Nicolaescu sunt cele mai bune din filmografia sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE