luni, decembrie 9, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 9 mai: Ziua încheierii celui de-al Doilea Război Mondial în...

Calendarul zilei 9 mai: Ziua încheierii celui de-al Doilea Război Mondial în Europa și capitularea Germaniei Naziste

La 9 mai este marcată Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial. În 2022, se împlinesc 77 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.

Adunarea Generală a ONU a declarat, la 22 noiembrie 2004, prin Rezoluţia 59/26, zilele de 8 şi 9 mai drept un moment al amintirii şi reconcilierii.

Chiar dacă statele membre au zile individuale de victorie, eliberare şi comemorare, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele membre, organizaţiile sistemului Naţiunilor Unite, organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice să comemoreze anual, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată şi să aducă un omagiu tuturor celor ce şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În septembrie 1939, invadarea Poloniei de către Germania a determinat declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, care s-a încheiat, în Europa, la 8 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiţionate. Oficial, războiul a luat sfârşit odată cu capitularea Japoniei în septembrie 1945. Cel mai sângeros conflict militar din istoria omenirii, cel de-Al Doilea Război Mondial s-a soldat cu peste 60 de milioane de victime, civili şi soldaţi, iar transformările geopolitice, social-culturale şi economice survenite au rămas fără egal.

În 2020 s-au împlinit 75 de ani de încheierea celui mai mare conflict militar pe care l-a cunoscut omenirea. În mesajul transmis de secretarul general ONU, António Guterres, acesta a subliniat că: “În acest moment al amintirii şi al reconcilierii, aducem un omagiu milioanelor de oameni care şi-au pierdut viaţa în cel de-Al Doilea Război Mondial şi ne amintim sacrificiile lor. Nu trebuie să uităm niciodată Holocaustul şi celelalte crime grave şi oribile comise de nazişti. Victoria asupra fascismului şi tiraniei din mai 1945 a marcat începutul unei noi ere. O apreciere pentru solidaritatea internaţională şi umanitatea noastră comună a dus la naşterea Naţiunilor Unite, cu misiunea primordială de a salva generaţiile următoare din flagelul războiului. Lumea noastră încă suferă în urma acestui conflict. Chiar şi în timpul actualei crize COVID-19, vedem noi lupte de divizare a oamenilor şi de răspândire a urii. La cea de-a 75-a aniversare, să ne amintim de lecţiile din 1945 şi să lucrăm împreună pentru a pune capăt pandemiei şi pentru a construi un viitor în pace, siguranţă şi demnitate pentru toţi”, potrivit https://www.un.org/.

Zilele de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial au fost marcate pentru prima dată în 2005, când Adunarea Generală a ONU s-a reunit pentru a marca cei 60 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, participanţii reafirmând angajamentul pentru pace şi consolidarea Naţiunilor Unite.

Adunarea Generală a ONU a subliniat în rezoluţiile sale că acest eveniment istoric a stabilit condiţiile pentru înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a fost fondată la 24 octombrie 1945. Cele 51 de ţări fondatoare şi-au luat angajamentul să menţină pacea şi securitatea la nivel internaţional, prin dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi prin promovarea progresului social, a standardelor mai bune de viaţă şi a drepturilor omului. În conformitate cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, statele membre trebuie să depună toate eforturile pentru a rezolva disputele prin mijloace paşnice, astfel încât să nu pună în pericol pacea şi securitatea internaţională. În 2020, Organizaţia Naţiunilor Unite a aniversat 75 de ani de la înfiinţare.

La 2 martie 2010, prin Rezoluţia 64/257, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele membre, organizaţiile sistemului Naţiunilor Unite, organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice să observe zilele de 8-9 mai în mod adecvat pentru a aduce un omagiu tuturor victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial. O reuniune solemnă specială a Adunării Generale a ONU pentru comemorarea tuturor victimelor războiului a avut loc în a doua săptămână a lunii mai 2010, marcând cei 65 de ani scurşi de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în 2015, a fost marcată prin adoptarea Rezoluţiei 69/267 în data de 26 februarie. O reuniune specială solemnă a Adunării Generale pentru comemorarea tuturor victimelor de război a fost organizată la 5 mai 2015, la sediul Naţiunilor Unite de la New York. Adunarea Generală a ONU a reamintit că Al Doilea Război Mondial “a adus o tristeţe nespusă omenirii, în special în Europa, Asia, Africa, Pacific şi alte părţi ale lumii” şi a subliniat “progresele înregistrate de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în depăşirea moştenirii sale şi în promovarea reconcilierii, a cooperării internaţionale şi regionale şi a valorilor democratice, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, în special prin intermediul Naţiunilor Unite, şi înfiinţarea de organizaţii regionale şi subregionale şi alte organisme adecvate.”

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE