ACTUALITATE Calendarul zilei 8 octombrie: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Calendarul zilei 8 octombrie: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

În fiecare an, pe 8 noiembrie, creştinii ortodocşi îi cinstesc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Această sărbătoare este expresia evlaviei pe care credincioşii o au faţă de mesagerii lui Dumnezeu şi ocrotitorii oamenilor, scrie agenția Basilica.

Pr. Prof. Dr. Ştefan Buchiu, profesor al Facultăţii de Teologie din Bucureşti a explicat pentru TRINITAS TV ce semnificație are acest praznic.

„În Biserica Ortodoxă Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli are un caracter aparte. Dacă în tot decursul anului îi pomenim pe sfinţi, ne amintim de jertfa lor pentru credinţă, de modelul lor de vieţuire creştină, de data asta ne îndreptăm cu privirea şi ochii minţii spre cer acolo unde sfinţii îngeri slăvesc şi Îl cunosc şi Îl iubesc pe Dumnezeu. Dar ei nu sunt de fapt numai în cer pentru că fac parte din planul de proniere al lumii, al lui Dumnezeu şi ne sunt ocrotitori şi aici pe pământ în chip nevăzut. De aceea, într-un fel şi ei ne sunt modele aşa cum ne sunt sfinţii. Modelul se referă în cazul lor la viaţa curată, de sfinţenie şi de ascultare totală faţă de Dumnezeu. De aceea, s-au şi întărit în bine o dată pentru totdeauna, nu mai pot face răul şi cunosc pe Dumnezeu într-un mod superior oamenilor”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Ziua de pomenire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil are o însemnătate simbolică.

„Să nu uităm că fiecare zi de luni din săptămână este închinată Sfinţilor Îngeri şi nu doar această sărbătoare care s-a orânduit nu întâmplător în ziua a opta din luna a noua cum era la început, arătând pe de o parte ziua a opta veşnicia, căci ei aparţin deja veşniciei, au înveşnicit legătura lor cu Dumnezeu pentru totdeauna, iar pe de altă parte ne aminteşte de cele nouă cete îngereşti, de trei triade, lucru care sigur trimite la Dumnezeu Preasfânta Treime Cel Care i-a făcut pe îngeri aşa cum ne-a zidit şi pe noi şi ne cheamă la o unire sau cum spune Părintele Stăniloae sobornicitate angelo-umană”, a mai menţionat Pr. Ştefan Buchiu.

Peste 1.300.000 de români sărbătoresc onomastica în ziua pomenirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

O mulțime de biserici și mânăstiri au ca hram „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, inclusiv Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia sau Schitul Darvari și Mănăstirea Stavropoleos din Capitală.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Campania R3Media a strâns 8.312 de lei din cei 17.561 lei...

Dragi prieteni ai R3Media, sunteți extraordinari! Campania de donații pentru luna septembrie s-a încheiat ieri cu un bilanț care mi-a depășit așteptările: din necesarul de...

Cele mai citite

Articole relaționate