duminică, aprilie 14, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 8 martie: Ziua Internațională a Femeii / Când este ziua...

Calendarul zilei 8 martie: Ziua Internațională a Femeii / Când este ziua mamei, în România

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii. Pe atunci, însă nu s-a specificat o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă prin care au cerut încheierea Primului Război Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste.

În prezent, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în mai multe țări ale lumii, iar în unele dintre acestea este considerată chiar zi liberă. Iată care sunt țările în care se sărbătorește data de 8 martie: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai. Ziua Femeii Creștine se sărbătorește în Duminica Mironosițelor.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

3 COMENTARII

 1. In pregatirea Purim-ului (23-24 martie), aparut ca celebrare datorata Esterei, … incalzirea s-o faca ceilalti prin dovedirea bunei invataturi anti-crestine!

  Megillat Esther (Cartea Esterei) se încheie cu cei din tribul Benjamin al lui Iacob/Israel care duc o bătălie sângeroasă, în care masacreaza 75.000 de oameni – barbati, fenei, copii, tineri, adulti, batrani… și în care frica de moarte îi determină pe multi dintre supravietuitori să se prefacă si ei a fi din acelasi trib.

  Femeia crestina are ziua ei de sarbatorire – Duminica Mironositelor, nu e nevoie de fatarnicie si manipulare, … ar fi cazul sa facem putina lumina si curatenie morala in jurul nostru, nu credeti?

 2. Precizari:
  In Imperiul Tarist a avut loc prima manifestatie publica in 1917, nicidecum anual incepand cu 1913.
  In fabrici mai avusesera ooc pe ici, ppe coolo niste mitinguri…. dar nu se celebra “in Rusia”.
  În 1922, Vladimir Lenin a declarat oficial 8 martie Ziua Internațională a Femeii în Uniunea Sovietică.
  Dupa 1945 s-a “facut” zi oficiala in tarile comuniste, desigur pentru femeia comunista, stalinista, socialista.
  In 1975 ONU a declarat-o zi recunoscuta… international.
  La Organizația Națiunilor Unite, Ziua Internațională a Femeii promovează egalitatea de gen, conectând, de asemenea, inegalitatea de gen cu problemele care privesc femeile și fetele din întreaga lume. De exemplu, în 2022, tema „Egalitatea de gen astăzi pentru un mâine durabil” a fost aleasă pentru a discuta despre modul în care persoanele marginalizate de pe planetă sunt expuși celui mai mare risc din cauza crizei climatice.
  De asemenea, onorează contribuțiile femeilor la durabilitate și acțiunile climatice.
  ====
  In 1922, Vladimir Lenin officially declared March 8 International Women’s Day in the Soviet Union.
  Cine a initiat (mai vocal, mai organizat) secularizarea femeii?
  1. activista socialistă germană Luise Zietz … (1865–1922) o feminista socialista din Germania
  2. Clara Eißner (Eissner) – “partenera”/concubina lui Zetkin (nu a fost casatorita cu el) , …. her lover, the Russian-Jewish Ossip Zetkin [de], a devoted Marxist…

  Ce ar fi de facut in ziua femeii barbate comunista?
  Cui ii adresezi urari (de bine) ii pui eticheta asta: persoana (ca intra si transgenderii la “femeie”) comunista si perversa sexual dar si (mai nou) – activist ecologic anti-incalzire globala, …. cu tot ce vine la pachet.

 3. „Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.”

  Adoptată în ’77 și sărbătorită în ‘ 75 (de aceeași ONU!) ?

  De-aia ne-or fi făcut poze la școală (pentru felicitarea pe care urma să o creăm singuri): era prima dată! Nu cred că știam – ori am uitat.

  Oricum, Stânga extremă a creat niște sărbători foarte … foarte. Pe vremea aceea, ONU le-a adoptat fără să piuie, anume că se făcea părtaș la propaganda știți-voi-cui ?

  P.S.

  Tucker Carlson a mai scos niște video-uri tari:

  https://www.greanvillepost.com/2023/03/07/fox-news-host-tucker-carlson-says-capitol-videotape-not-released-to-the-public-shows-that-jan-6-committee-members-lied-about-the-alleged-insurrection/

  Chiar azi era unu’ (Dan Cojocaru – om și pios, și cu carte!) pe „Republica” care încă mai deplângea că n-avem și noi „o țară ca afară” … Nu știu dacă ține legătura cu Tucker Carlson …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE