miercuri, octombrie 9, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 8 februarie: 117 ani de la declanșarea Marii Răscoale de...

Calendarul zilei 8 februarie: 117 ani de la declanșarea Marii Răscoale de la 1907. S-a tras cu tunul în țăranii răsculați

Pe 8/21 februarie, în satul Flămânzi (judeţul Botoşani), avea loc un incident care a marcat începutul Marii Răscoale a ţăranilor, desfăşurate sub lozinca „Vrem pământ!”. Prin amploare (în aproape două luni a cuprins majoritatea judeţelor Moldovei şi Munteniei), precum şi prin revendicările ţăranilor, răscoala a avut profunde consecinţe în viaţa economică, socială şi politică a țării, scrie Radio România Cultural.

Evenimentul declanșator l-a constituit refuzul arendașului evreu Mochi Fischer, care avea în arendă moşiile boierilor plecaţi în străinătate, căutând să profite cât mai mult de pe urma țăranilor, de a încheia învoielile agricole cu ţăranii, lăsându-i pe aceștia fără arenda suprafețelor de pământ de care depindea viața lor și a familiilor lor.

Cele petrecute la Flămânzi au găsit un amplu ecou printre ţăranii din satele învecinate. Timp de aproape două săptămâni s-au produs frământări, au fost depuse plângeri şi cereri şi s-au creat diverse agitaţii de masă în momentul întâlnirilor avute cu reprezentanţii autorităţilor.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Realizând că nu obţin un răspuns favorabil la problemele lor, ţăranii din nordul Moldovei au trecut la lupta deschisă. Astfel, zeci de sate din judeţele Botoşani, Dorohoi şi Iaşi, s-au transformat în câmpuri de acţiune ale răsculaţilor.

La data de 13 martie 1907 este atins apogeul răscoalei ţărăneşti din România, flacăra răscoalei cuprinzând după zona Moldovei și zona Munteniei şi Olteniei, unde va cunoaște o violenţă deosebit de puternică.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Din Flămânzi răscoala s-a extins apoi și în alte zone ale țării, cum a fost cazul Olteniei și unde principalul focar al răscoalei a fost judeţul Dolj, ţăranii de aici nemaisuportând condiţiile deosebit de grele impuse de moşieri şi arendaşi. Autorităţile însă au reacționat imediat şi s-a ordonat deschiderea focului împotriva răsculaţilor, în localități precum Băileşti, Moțăței, Plenița, iar în altele a fost folosită chiar artileria împotriva ţăranilor, ceea ce a avut ca rezultat sute de morți și răniți. De asemenea şi în Muntenia, mai precis în județul Vlașca, răscoala a atins apogeul la jumătatea lunii martie, iar în 52 de comune din totalul celor 96 câte avea judeţul la acea dată, țăranii au ars şi au jefuit conacele boierești și au alungat pe arendași care administrau moșiile.

În paralel cu incendierea, ţăranimea a trecut la distrugerea sistematică a conacelor şi au început să-şi împartă pământurile. Populaţia nevoiaşă, în anumite locuri, a fraternizat şi ea cu răsculaţii. De exemplu, la Alexandria a luat parte la revoltă şi o unitate de rezervişti, iar în unele zone rezerviştii şi soldaţii aflaţi în concediu au devenit conducători ai grupurilor de ţărani, la fel şi învăţătorii sau preoţii. Oraşe precum Bacău, Craiova, Giurgiu, Buzău sau Piteşti au fost atacate de coloane formate din zeci de răsculaţi, care s-au izbit de rezistenţa Armatei. Astfel, au fost omorâţi un număr mare de ţărani, în timp ce alţii au fost torturaţi, fiind pusă în acţiune şi artileria care a bombardat numeroase sate în judeţele Vlaşca, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi.

Aceste acțiuni ale țăranilor răsculați au dus la intervenția în forță a armatei, care în localități precum Stăneşti, Vieru ori Hodivoaia, a folosit armele și tunurile pentru a-i împrăștia pe țărani. În fruntea represiunii a fost pus generalul Alexandru Averescu, viitor erou al Primului Război Mondial.

Au luat poziţii și au protestat împotriva acestor intervenţii deosebit de violente , numeroşi intelectuali, precum Nicolae Iorga, Alexandru Vlahuţă, Ion Luca Caragiale, Constantin Stere şi alţii, care au cerut guvernului condus de Gheorghe Cantacuzino şi apoi de Dimitrie Sturza, rezolvarea grabnică a „chestiunii ţărăneşti”. Numărul țăranilor uciși în timpul răscoalei de la 1907 este însă dificil de precizat cu exactitate, chiar dacă ziarele vremii scriau ca a fost vorba de „mai multe mii de țărani uciși”, niciodată nu a fost publicat un bilanț oficial a celor care şi-au pierdut viața în această răscoală. Istoricul Alex Mihai Stoenescu citează un raport prezentat prim-ministrului Sturza, în care este prezentată cifra de 423 de morți, 112 răniți și 1751 de arestați, în perioada 28 martie-5 aprilie. Pentru comparație, în decembrie 1989 au murit 1.116 morți, dintre care 159 în intervalul 16-22 decembrie, iar restul după arestarea lui Nicolae Ceaușescu.

Regimul comunist a avansat cifra de 11.000 de morți, dar care este imposibil de dovedit.

La începutul secolului al XX-lea, în România țărănimea constituia peste 80% din populație, majoritatea trăind din arenda pământului de la marii proprietari și foarte puțini având pământ în proprietate. Diferența enormă dintre suprafața de pământ deținută de marii latifundiari și suprafața foarte mică deținută de marea masă a țăranilor a constituit cauza principală a izbucnirii răscoalei din anul 1907.Cazul Flămânzi nu era unic: majoritatea celor care administrau moșiile, adică arendașii, tratau țăranii într-un mod aproape de barbarie.

La acest fenomen s-a adăugat și sărăcirea țăranilor, nevoiți să-și vândă pământul altor țărani, mai înstăriți. Această situație a fost platforma pe care și-au făcut apariția mesajele comuniste, care îi incitau pe țărani împotriva „moșierilor”, după cum scrie istoricul Alex Mihai Stoenescu.

De altfel, în perioada comunistă a fost folosită foarte mult tema Marii Răscoale de la 1907, dar evitându-se temele „incorect politice”, precum implicarea Rusiei în stârnirea evenimentelor și prezența elementului etnic în complexul revendicărilor țăranilor.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

11 COMENTARII

  1. Pe un ton mai optimist: românii s-au ocupat în general de propriii sclavi/iobagi, dar alții mult mai faimoși au realizări mult mai mari.

    Unul din episoadele radio-televiziunii elvețiene SRF Kultur, despre Alexander von Humboldt (1769-1859 – considerat cel mai mare cercetător-explorator al timpului său), menționează puternica dezaprobare a acestuia față de … colonialism (deși titlul episodului îl descrie – de înțeles! – (doar) ca precursor al celor îngrijorați de efectele activității umane asupra climei).

    Humboldt criticase deja Spania pentru cele văzute în America Latină – viața oamenilor de acolo, drept care Imperiul Britanic îi refuzase ulterior viza pentru … India! (Ca să nu scrie, după aceea, despre viața băștinașilor – așa cum făcuse Spania de râs. Și așa n-a mai aflat Humboldt că nu Chimborazo al Spaniei/Ecuador era muntele cel mai înalt, ci Everestul lui George, din Himalaya!) Humboldt a trebuit deci să se mulțumească cu străpungerea Asiei prin Rusia țaristă. Țarul, avizat și el de faima mai puțin pozitivă a lui Humboldt, l-a pus să promită că nu va scrie despre viața … mujicilor săi! Iar Humboldt a mai și promis țarinei că îi va aduce … diamante din Urali, fiindcă considera că trebuie să fie diamante acolo, fiindcă găsea că Uralii semănau cu Anzii Americii Latine – ceea ce a și făcut. A făcut, de asemenea, și un ocol mare – aparent neprevăzut în contractul cu țarul – pentru a merge în munții Altai.

    Despre momentul cu rușii găsiți la 37:30 – 39:00 (celelalte, un pic mai devreme).

    https://www.youtube.com/watch?v=-D3nMTcEWx4

    Așa că și la case mai mari au evitat boierii să își școlească supușii. La vremea aceea, toate trebuie că se vedeau state model. De fapt, nu doar atunci.

    Ca să nu mai spun că atât reporterul cât și invitata sunt nu doar ageri la minte, dar chiar și chipeși! 🙂

  2. A propos de masacrul abominabil din 1907. Vă rog pe voi, reprezentanți și simpatizanți ai partidului AUR, să vă debarasați rapid în discursul public de următoarele personaje istorice criminale care și-au măcelărit poporul fără niciun pic deremușcare: Regele Carol I, Ionel Brătianu și Generalul Averescu.

    Dacă Ion Antonescu este considerat drept criminal, aceste gunoaie ticăloase ale istoriei care au sfârtecat peste 10. 000 de români nevinovați, oare ce sunt?

      • Umflată sau nu, Carol I și cei enumerați rămân niște criminali ai poporului român. Sau îi denunțăm doar pe cei care convin corectitudinii politice de azi? Văd că zilele astea e la modă să se spună depre Zelea Codreanu și Ion Antonescu că au fost criminali, băgând sub preș crimele regimului carlist. Într-o țară normală, Carol I, Averescu și Brătianu ar fi fost executați exact în modul în care a fost executat Ion Antonescu. Dacă tot ne place să fim echidistanți.

      • azi unii pomenesc de 3,8 milioane de membrii ai p.c.r,
        partidul comunist DE OCUPATIE din Romania:
        -intradevar numarul carnetului roshu avea 7 cifre,
        maxim 9,999,999 milioane
        DOAR CA
        inca nu am vazut carnet de partid care sa nu aiba cifra ZERO in numar,
        era un cod: MAXIM 1 MILION DE MEMBRII!
        -legile lustratiei ne-ar fi spus exact cati au fost…..

  3. Recunosc (fără probleme, cred) că nu vă înțeleg (R3Media). La cât sunt de nemulțumit de unele articole ale dvs., la cât de aprins vă fac reproșuri, după ce mi se aplică „moderarea” la comentarii fără link-uri, articole precum acesta mi-ar părea inimaginabile aici.

    Să vă întreb aici o prostie mare cât casa: deși afirm că (cred că) înțeleg de ce un boier nu era (în general, foarte probabil) dornic să își petreacă timpul „în țară” (preferând „străinătatea” – fiindcă turcii otomani nu se îngrijiseră de propriile … posesiuni – deci sărăcia era lucie!), nu pot deloc spune că înțeleg de ce nu voiau acești boieri (cu excepția celor din jurul lui Cuza) să își școlească masele (CAM ca la Sorbona, nu spoială, într-o școală cu o singură cameră!). Luând-o de jos, evident.

    OK, știu de ce: „nu era fezabil/posibil”. I-au lăsat pe alții, mai fraieri, sî se confrunte cu problema. După război.

    Să vă spun ce îmi povestește o rudă născută fix în 1940, într-un sat din puterea regională România, ajunsă la … apogeu (o fi fost perigeul la 1940 ?). Oamenii de acolo, când nu puteau da copilul în clasa a 5-a, îl dădeau încă o dată în clasa a 4-a, ca să … o facă mai bine – și se chema că a făcut cinci clase! Această rudă a făcut un liceu „la seral”, până la urmă, cândva în întervalul 1960-1970. Ca să vezi cât se putea schimba lumea în doar 30 de ani. Nu că ultimii 30 de ani nu ne-ar fi adus și ei schimbări de poveste … imens de multe în rău.

    Mulțumesc.

    • “nu puteau da copilul în clasa a 5-a, îl dădeau încă o dată în clasa a 4-a, ……”
      “E.T.” pare “divergent mental”, fabuleaza, nu se poate abtine;
      e genul care ar povesti cum combustibilul scurs din avioane la 11 septembrie
      s-a infiltrat in subsol si a topit pe dinauntru(!!!!!!) WTC7,al 3lea boc,47 de etaje.

      -ii recomandam lu “e.t”(se citeste yeti) ,charlie si rumburak din alta parte
      sa publice calendare in genul clanului de povestitori Arion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE