Sfântul Irodion era rudă cu Sfântul Apostol Pavel, potrivit Epistolei către Romani: „imbratisati pe Irodion, cel de un neam cu mine” (Rom 16: 11). Sfântul Irodion a fost episcop al Neopartiei. A pătimit mult din cauza evreilor și a fost supus la o mulțime de torturi.
Sfântul Irodion a mers cu Sfântul Apostol Petru la Roma și a fost decapitat, alături de alți creștini, tot în ziua în care Sfântul Apostol Petru a fost răstignit.
Sfântul Agav a fost înzestrat cu darul prorociei. Inițial a anunțat o foamete mare în întreaga lume, care a avut loc pe vremea împăratului Cezar Claudius (cf. Fapte 11: 28). A doua prorocie a avut loc atunci când l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel în Cezareea. Acesta i-a luat brâul lui Pavel, pe care și l-a pus legat la mâini și la picioare spunând: „Acestea zice Duhul Sfant: Pe barbatul al caruia este acest brau, asa il vor lega iudeii la Ierusalim si-l vor da in mainile neamurilor” (Fapte 21: 11), potrivit crestinortodox.ro.
Sfântul Ruf era Episcop al cetății Tebei din Grecia. Sfântul Pavel l-a pomenit spunând: „îmbrățișați pe Ruf, cel ales intru Domnul” (Romani 16: 13).
Sâmbăta lui Lazăr
Sâmbăta lui Lazăr are o însemnătate aparte pentru credincioși. Este ziua în care Iisus Hristos l-a înviat din morți pe Lazăr. Potrivit rânduielilor bisericești, la fiecare pomenire a celor adormiți, Lazăr este chemat să se roage pentru ei: „. ..pentru rugăciunile Sfântului și Dreptului Lazăr cel înviat a patra zi din morți…”.
Învierea lui Lazăr reprezintă biruința vieții asupra morții, iar pentru credincioși este invitația sau chemarea de a ieși din moarte și de a intra în Viață prin Hristos, Domnul Vieții.
Sărbătoarea întărește credința enoriașilor în Învierea de Apoi. Sâmbăta lui Lazăr mai este cunoscută în popor și sub numele de „Moșii de Florii” sau „Sâmbăta Morților” iar în toate bisericile din țară se săvârșesc slujbe de pomenire a celor adormiți.