ACTUALITATECalendarul zilei 7 martie: Lăsatului secului de carne pentru Postul Paștilor

Calendarul zilei 7 martie: Lăsatului secului de carne pentru Postul Paștilor

Înainte de Postul Paștilor, ca o perioadă de pregătire, Biserica Ortodoxă a rânduit ca „Duminica Înfricoșătoarei judecăți” să fie ultima zi în care credincioșii mai pot consuma carne, până la Învierea Domnului. Mai precis, în această are loc „Lăsatul secului de carne”. Din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, se lasă sec de toate produsele de origine animală și începe Postul Mare. Săptămâna dintre cele două duminici mai poartă și numele de Săptămâna Albă, deoarece postitorii pot mânca produse lactate în fiecare zi.

„În calendarul bisericesc, Lăsatul secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: Duminica Înfricoșătoarei Judecăți – când se lasă sec de carne, și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză. Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare are loc în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. După această duminică intrăm în „săptămâna brânzei”, în care consumul de origine animală este oprit până la Sfintele Paști. Duminica Înfricoșătoarei Jude­căți deschide întrucâtva ușile postului, deoarece din această duminică, numită și „a Lăsa­tului sec de carne”, credincioșii vor avea o săptămână de pregătire pentru post în care nu vor mai consuma carne, dar vor avea voie să consume pește, ouă și lapte cu toate derivatele lui. La capătul acestei săptămâni se află Duminica Izgonirii lui Adam din Rai când se lasă sec de brânză. După această zi începe Postul Mare, când se consumă doar alimente de post. În această duminică se încheie consumul de lactate, brânză și ouă până la Paști. În ceea ce privește peștele, se mai face dezlegare până la Paști de Buna Vestire și în Duminica Floriilor.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. „Secul” pe care îl cere postul ortodox este seculum (saeculum), adică lumea împă­timită. Omul cel vechi, omul pă­că­tos, trebuie să dispară treptat. Primul pas pe această cale este sentimentul unei nespuse pocăințe care ne duce la Înviere.

Sfinții Părinți au atras atenția că postul înțeles doar ca efort alimentar nu are nici o valoare dacă nu este unit cu cel spiritual. De multe ori ne este dat să auzim că nu postul ali­men­tar este important, ci cel spi­ritual. Însă nu este așa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfinții Părinți au rân­duit să ne înfrânăm de la anu­mite bucate pentru o vreme, au făcut-o cu bună-știință. Cre­din­ciosul nu trebuie să se mul­țu­mească cu jumătăți de măsură. Nu doar cu o parte sau o formă de post trebuie să-L întâmpine pe Hristos Cel înviat, ci cu întreaga să natură: trup și suflet”, a explicat Părintele Ciprian Apetrei.

Duminica următoare, cea a Izgonirii lui Adam din Rai, cunoscută ca și Duminica Iertării, marchează începutul Postului Mare. În acest an, Învierea Domnului va cădea în ziua de 2 mai.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...