joi, aprilie 18, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 6 decembrie. Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de...

Calendarul zilei 6 decembrie. Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este prăznuit în fiecare an pe 6 decembrie, fiind unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai creștinismului.

Sfântul Nicolae s-a născut în cetatea Patara din Asia Mica, la sfârșitul secolului al III-lea, scrie creștinortodox.ro.

După moartea părinților din cauza unei epidemii, Nicolae și-a împărțit întreaga avere săracilor, devenind ocrotitorul bătrânilor, al celor nedreptățiți și ajutătorul celor săraci.

A rămas foarte cunoscută fapta de binefacere a celor trei surori, pe care tatăl acestora dorea să le dea spre viața de necinste, din cauza sărăciei. Le dăruiește o sumă însemnată de bani și le ferește de căderea în desfrânare.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Povestiri rusești de Crăciun – Antologie și vei contribui la susținerea libertății ideilor și a editurii Contra Mundum

Sfântul Nicolae, mișcat de o sfânta dorire, pleacă spre a se închina la Sfintele Locuri. În timpul călătoriei pe mare, începe o furtună cumplită. Toți cei prezenți în corabie se gândeau ca vor muri din cauza furtunii. Marea și vânturile s-au liniștit în urma rugăciunilor lui Nicolae. După ce a potolit marea, a înviat un corabier care căzuse din vârful catargului pe punte. Datorită acestor minuni, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor și al tuturor celor ce călătoresc.

Ajunge la Ierusalim și în timp ce se pregătea să plece în pustie, un glas dumnezeiesc l-a sfătuit să se întoarcă acasă. Revine și se retrage într-o mănăstire. Dumnezeu l-a învrednicit să fie hirotonit preot.

Dupa o vreme, in timp ce se ruga, glasul dumnezeiesc se aude din nou: „Nicolae, sa intri in slujba poporului, daca Ma iubesti cu adevarat! Intoarce-te printre oameni, pentru ca prin tine sa se preamareasca numele Meu!”

Nicolae ajunge in cetatea Mira, un loc unde nu era cunoscut de nimeni. Chiar in momentul sosirii sale are loc trecerea la cele vesnice a arhiereului din Mira. In urma rugaciunilor pentru alegerea noului arhiepiscop, Dumnezeu i se descopera unui episcop si ii vesteste sa-l numeasca pe Nicolae arhiepiscop. Nicolae a refuzat la inceput aceasta cinste, insa Mantuitorul i S-a aratat in vis, daruindu-i Evanghelia si indemnandu-l sa primeasca noua demnitate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

A fost întemniţat în timpul persecuţiilor decretate de împăraţii romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei, scrie sursa citată.

A participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinţei ortodoxe împotriva ereziei ariene.

Nu se cunoaște cu exactitate anul în care Sfântul Nicolae a trecut la cele veșnice, unele surse indicând anul 340, altele 350. Sfântul Nicolae a fost înmormantat în Mira Lichiei. În anul 1087, din cauza musulmanilor, sfintele sale moaște au fost mutate din Mira Lichiei la Bari, în Italia. Aici sunt prezente într-o criptă, sub biserica închinata lui.

Potrivit unor surse, mâna sfântului i-a fost trimisa lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin român, ca semn de prețuire pentru lupta împotriva păgânismului.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE