joi, mai 23, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 5 septembrie: Sf. Prooroc Zaharia

Calendarul zilei 5 septembrie: Sf. Prooroc Zaharia

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe sfântul Proroc Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul, pe 5 septembrie.

Sfântul Proroc Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul, prăznuit pe data de 5 septembrie, în calendarul creștin ortodox. Tatăl Înaintemergătorului, a fost preot în Ierusalim pe vremea împărăției lui Irod.

Sfântul proroc Zaharia a fost fiul lui Varahie, preotul din Legea Veche, având femeie din fiicele lui Aaron pe Elisabeta, sora Anei, maica Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu.

Sfântul proroc Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul, și-a petrecut viața pe calea dreaptă, fără fapte de prihană, și au umblat întru toate poruncile și dreptățile lui Dumnezeu.

Cei doi nu aveau copii, deoarece „Elisabeta era stearpă și amândoi erau înaintați în zilele lor”, însă, într-o zi, preotul Zaharia a intrat în Templu și în fața ochilor i s-a arătat îngerul lui Dumnezeu care i-a vestit că Elisabeta urma să dea naștere unui băiat, Ioan Înaintemergătorul, iar vestea s-a adeverit.

Îngerul a mai vestit că fiul lui Zaharia va fi mare înaintea Domnului cu duhul.

Sfântul Proroc Zaharia a rămas mut, deoarece nu a crezut în vestea nașterii fiului lui. Avea să rămână fără glas până în momentul nașterii copilului, atunci când avea să îi scrie pe o tăbliță numele pe care îl va purta.

La doar șase luni de la nașterea lui Ioan, Irod plănuiește să omoare toți copiii din Betleem, decizie luată deoarece împăratul dorea să îl omoare pe Domul nostru Iisus Hristos.
Sfântul Proroc Zaharia, cu dragoste și credință atât pentru Dumnezeu, cât și pentru fiul lui, a pus-o pe Elisabeta să se ascundă împreună cu fiul ei într-o peșteră de cealaltă parte a Iordanului.

Pentru că Ioan Înaintemergătorul nu a fost de găsit, Irod a poruncit uciderea bătrânului preot Zaharia, astfel că prorocul a fost înjunghiat de ostași în timp ce se afla între templu și altar, iar sângele lui a stropit altarul Domnului.

Sfântul Proroc Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul este trecut în rândul prorocilor, datorită prorocirii care este menționată în Evanghelia de la Luca 1, 67-69.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE