sâmbătă, aprilie 13, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 31 iulie: 592 de ani de prima mențiune documentară a...

Calendarul zilei 31 iulie: 592 de ani de prima mențiune documentară a orașului Piatra-Neamț / 37 de ani de la moartea Patriarhului Iustin

Pe 31 iulie 1431 oraşul Piatra-Neamţ a fost menţionat pentru prima oară, în documentele interne. Mai precis, actul prin care Alexandru cel Bun a dăruit Mănăstirii Bistriţa două prisăci şi o „casă a lui Crăciun de la Piatra”. Aşezarea de la poalele Pietricicăi s-a numit „Piatra”, până în anul 1859, când s-a adăugat cuvântul „Neamţ”, devenind astfel Piatra-Neamţ, completarea fiind necesară, pentru a deosebi oraşul de alte localităţi – numeroase la vremea respectivă – care purtau numele de „Piatra”. Prima atestare documentară a viitorului târg Piatra-Neamţ se găseşte în documentul emis de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, în data de 30 ianuarie 1395, în contextul campaniei militare împotriva domnului Moldovei, Ştefan I.

Tot într-o zi de 31 de iulie, în 1986, trecea la cele veșnice al patrulea Patriarh al României, Iustin Moisescu (foto).

PF Iustin a păstorit Biserica între 1977-1986. A fost teolog, profesor, traducător; în vremea regimului comunist, a dăruit culturii teologice lucrări fundamentale, o nouă ediție a Noului Testament (1979) și a Bibliei sinodale (1982), cărți de cult diortosite, traduceri patristice valoroase și noi manuale pentru învățământul teologic; a reușit să salveze de la distrugere mai multe lăcașuri de cult, prin aplicarea metodei de translare a monumentelor istorice brevetată de ing. constructor Eugeniu Iordăchescu, informează Rador.

O biografie detaliată a Patriarhului Iustin găsiți aici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE