duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 31 ianuarie: Sf. Chir și Ioan, doctori fără de arginți

Calendarul zilei 31 ianuarie: Sf. Chir și Ioan, doctori fără de arginți

Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan au învățat medicina în Alexandria și pentru că tămăduiau oamenii „fără onorariu”, li se spunea „doctori tămăduitori fără arginți”. Cei doi arătau bolnavilor că de multe ori boala este pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele săvârșite.

Mulți dintre cei tămăduiți primeau sfânta învățătură a Mântuitorului Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, potrivit basilica.ro.

Pe vremea Împăratului Dioclețian (284-305), Sfântul Chir a fugit în Arabia și s-a călugărit. Atunci, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul de a săvârși minuni, a tămăduit bolile doar prin puterea cuvântului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Sfântul Ioan era din orașul Edesa (Mesopotamia) creștin și ofițer în armata romană.

ând a auzit de minunile săvârșite de Sfântul Chir, l-a căutat în Arabia și a rămas cu el. Sfânta Muceniță Atanasia, împreună cu cele trei fiice ale ei au fost prinse și Sfinții Chir și Ioan au părăsit Arabia, au venit în orașul Canope, de lângă Alexandria, și le-au încurajat în pătimire.

După un timp, în vremea împăratului Teodosie cel Mic (408-450), Sfântul Chiril, Patriarhul Alexandriei (412-444), primind poruncă dumnezeiască, a luat moaștele Sfinților Chir și Ioan și le-a dus în satul Menuthis de lângă Canope, așezat chiar pe malul mării. Acolo se afla un templu în care era cinstită zeița Isis-Manuthis, considerată de păgâni ca tămăduitoare, ca și zeul Esrapis din Canope al cărui templu fusese dărâmat în anul 391, în vremea patriarhului Teofil.

Astfel, pentru a stopa înflorirea templului păgân, Teofil zidise chiar lângă el o biserică închinată Sfinților Evangheliști. Patriarhul Chiril a pus în această biserică moaștele sfinților mucenici „doctori fără de arginți” Chir și Ioan. Iar cei care se închinau la idolul zeiței Isis-Menuthis au părăsit cu timpul templul păgân care s-a ruinat și au primit noua credință în Iisus Hristos, primind și sfântul botez.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE