Sfântul Ioan Scărarul s-a născut pe la sfârșitul secolului al VI-lea, cândva între anii 570-580, în Siria, și a trecut la cele veșnice în ziua de 30 martie 649, în Muntele Sinai. Sfântul Ioan este cunoscut în toată lumea prin lucrarea numită „Scara”, care se află inclusă și în volumul nouădin seria „Filocalia”. El este prăznuit în ziua de 30 martie și în Duminică a patra din Postul Mare.
„Locuitor puștiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Ioan; și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereșți daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la ține cu credință. Slavă Celui ce ti-a dat ție putere; slavă Celui ce te-a încununat pe ține; slavă Celui ce lucrează prin ține tuturor tămăduiri.”
Sfântul Ioan Scărarul s-a născut pe la sfârșitul secolului al VI-lea, cândva între anii 570-580, în părțile Siriei. Nu se știu decât prea puține informații despre viața acestui sfânt. Având în vedere educația și cunoștințele Sfântului Ioan, se crede că a făcut parte dintr-o familie înstărită, care i-a putut facilita accesul la școlile de seamă ale vremii.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Sfântul Ioan a îmbrățișat viață monahală încă de la vârstă de 16 ani, în mănăstirea din Muntele Sinai. Vreme de aproape douăzeci de ani, Sfântul Ioan a fost ucenic al Cuviosului Martirie. Apoi, după trecerea la cele veșnice a duhovnicului sau, Sfântul Ioan Scărarul s-a retras într-o peșteră din locul numit Tolas, unde s-a nevoit pustnicește vreme de peste patruzeci de ani.
În anul 639, Sfântul Ioan a fost chemat de obștea mănăstirii din Sinai, pentru a fi numit stareț. El a primit cu multă greutate această chemare. După câțiva ani, Sfântul Ioan a înmânat altui monah vrednic cârma mănăstirii și s-a retras iarăși în peștera sa, unde s-a îndeletnicit cu rugăciunea și nevoințele până la sfârșitul vieții sale.
Sfântul Ioan este autorul cărții numită „Scara”, de la care își trage și numele, în care viață duhovnicească este prezentată sub formă unei scări cu treizeci de trepte. El a scris această carte la îndemnul prietenului sau Ioan, egumenul mănăstirii din Rait. Această scriere a fost tradusă în limba română de părintele profesor Dumitru Stăniloae, ea fiind inclusă în volumul nouă, din seria „Filocalia”.
Sfântul Ioan Scărarul a trecut la cele veșnice în anul 649. El este prăznuit de două ori pe an, în ziua de 30 martie și în Duminică a patra din Postul Mare.