duminică, iulie 21, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 30 mai: 184 de ani de la nașterea căpitanului Valter...

Calendarul zilei 30 mai: 184 de ani de la nașterea căpitanului Valter Mărăcineanu, unul dintre eroii Războiului de Independență

Pe 30 mai 1840, la Craiova, se năștea Nicolae Valter Mărăcineanu, unul dintre eroii de independență.

Despre viața lui Mărăcineanu de dinainte de război nu se cunosc foarte multe.  Comportamentul său în război a fost cel care l-a propulsat în istorie.

Valter Mărăcineanu a intrat în armată ca sergent voluntar în 1858, a fost înaintat sub-locotenent la 1861 și căpitan la 1868.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În timpul Războiului de Independență, Mărăcineanu a făcut parte din regimul 8 de linie, comandant al batalionului I. A condus asaltul asupra redutei Grivița strigând: „După mine, copii!”.

Pe 30 august 1877 a căzut în timpul atacului, în timp ce infingea în zidul redutei drapelul Batalionului pe care îl comanda.

Avea doar 37 de ani.

„Turcii din redută i-au luat corpul căpitanului Mărăcineanu și al maiorului George Șonțu și le-au înfipt ca trofee pe parapetul redutei”, scria Dimitrie R. Rosetti în „Dicționarul contemporanilor”, ediția 1, 1897.

Ulterior, după cucerirea redutei, ostașii i-au îngropat creștinește pe cei căzuți, inclusiv pe căpitanul Mărăcineanu.

Totuși, la mânăstirea Samurcăşeşti din Ciorogarla – Ilfov, s-a ridicat un cenotaf in memoria eroului de la Griviț, la care românii pot aprinde o lumânare.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE