joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 3 aprilie: Marele regizor român, Cristi Puiu, împlinește 56 de...

Calendarul zilei 3 aprilie: Marele regizor român, Cristi Puiu, împlinește 56 de ani

Cristi Puiu s-a născut la București, în cartierul Titan, pe 3 aprilie 1967.În copilărie, îşi petrece multă vreme jucându-se cu fratele său în curtea spitalului Colentina unde tatăl lor era administrator. De aici şi intenţia iniţială de a se face doctor, concretizată printr-un laborator cu eprubete şi alte ustensile, improvizat pe balconul casei. În 1992 este admis la École Supérieure d’Arts Visuels – secția Pictură. După un an, trece la secția Film a aceleiași școli, pe care o absolvă în 1996, cu film de licență 25.12. București, Gara de Nord, scrie aarc.ro.

Primul film regizat de Cristi Puiu in România a fost „Marfa si banii” (2001), al cărui scenariu l-a scris împreună cu Răzvan Rădulescu și care a primit mai multe premii la festivaluri internaționale, a concurat în secțiunea „Quinzaines des Realisateurs” la Festivalul de Film de la Cannes. A urmat „Un cartuș de Kent si un pachet de cafea” (2004), pentru care a obținut Ursul de Aur pentru Cel mai bun scurt metraj la Festivalul de la Berlin, marele premiul al Festivalului de Film de la Zagreb, premiul pentru scurt metraj la Festivalul de la Buenos Aires.

Filmul „Moartea Domnului Lazarescu (2005)” primea premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes, 47 de premii la alte festivaluri internaționale de film.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău cartea „Ghidul incorect politic despre anii ’60” de J. Leaf și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Filmul lui „Moartea domnului Lăzărescu” este pe locul 3 în clasamentul „Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile”, publicat în 2008 și realizat de 40 critici de film.

Împreună cu Răzvan Rădulescu a scris scenariile si pentru „Un cartus de Kent si un pachet de cafea”, pentru filmele „Niki si Flo”, regizat de Lucian Pintilie si Offset, regizat de Didi Danquaret.

In 2009 a fost producător al filmului Francesa, în 2010 a jucat in rolul lui Viorel din filmul regizat si scris de el, „Aurora”. Cristi Puiu este căsătorit și are 3 fiice.

Filmul a câștigat trei premii Gopo, a avut premiera în secțiunea Un Certain Regard de la Cannes și a fost premiat la Karlovy Vary (East of West Award). În 2013, a lansat „Trois exercices d’interprétation”, după un text al lui Soloviov, iar în 2016 a apărut filmul „Sieranevada” care a fost proiectat în premieră în competiția de la Cannes.

În 2020, a apărut „Malmkrog”, al șaselea lungmetraj al lui Cristi Puiu, care a deschis noua secțiune Encounters a Festivalului de Film de la Berlin, aflat la a 70-a ediție. Puiu a fost recompensat cu premiul pentru regie al secțiunii Encounters, acesta fiind al doilea premiu pe care Cristi Puiu îl primește la Berlin, după Ursul de Aur pentru scurtmetraj la ediția din 2004.

În timpul pandemiei, Cristi Puiu a fost una dintre vocile puternice care au criticat măsurile impuse de Guvern și care au implicat „suspendarea” drepturilor constituționale. Cristi Puiu este creștin-ortodox.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE