vineri, septembrie 22, 2023
ACTUALITATECalendarul zilei 28 iulie: Sinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și...

Calendarul zilei 28 iulie: Sinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70

În timpul apostolilor, după Înălțarea la cer a Domnului și după primirea Duhului Sfânt, pe când Apostoli nu se răspândiseră ca să propovăduiască Evanghelia dar bisericile lui Hristos se înmulțiseră în Ierusalim, au ales spre a le fi ajutor șapte bărbați plini de duh și înțelepciune și punând mâinile asupra lor i-au făcut diaconi: Ștefan, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae Antiohianul. Întâiul mucenic și arhidiacon Ștefan este cinstit la 27 decembrie, sfântul Filip la 11 octombrie, iar restul – în afară de Nicolae care nu este în ceata sfinților –  sunt prăznuiți astăzi.

Sfântul Prohor l-a urmat pe Petru, înainte de Adormirea Maicii Domnului și a fost pus episcop în Nicomidia Bitiniei. I-a fost alături Sfântului Ioan Teologul, a călătorit și a suferit împreună cu el, iar în insula Patmos scria ceea ce Sfântul Ioan învăța. Apoi s-a întors în Nicomidia pentru a întări biserica de acolo și s-a sfârșit mucenicește de mâna păgânilor în Antiohia.

Sfântul Nicador a fost înjunghiat de iudei ca o oaie în aceeași zi în care a fost ucis Sfântul Ștefan.

Sfântul Timon a fost uns de apostoli episcop în cetatea Vostrichia din Arabia și a îndurat multe de la iudei și de la elini pentru că propovăduia pe Hristos. A fost aruncat într-un cuptor încins din care a ieșit nevătămat și și-a găsit sfârșitul pe cruce.

Sfântul Parmena a murit în timp ce propovăduia credința în Hristos în Macedonia la sfârșitul domniei Împăratului Traian.

La 28 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți:

Sfântul Mucenic Eustatie din Ancira;
Sfântul Mucenic Acachie cel Nou;
Sfânta Muceniță Drosis;
Cuvioasa Irina din Capadocia;
Cuviosul Pavel, intemeietorul Mănăstirii Xiropotamu, din Sfântul Munte Athos.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate