Sfântul Apostol Simeon a fost fiul lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Fecioarei Maria. Sfântul Simeon s-a numărat printre cei Saptezeci de Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.
El a predicat Evanghelia lui Iisus Hristos în ludeea.
După ce s-a stins din viață Sfântul Apostol Iacob, vărul sau, Sfântul Apostol Simeon a fost numit Episcop al Ierusalimului, a păstorit până când a ajuns la o vârstă înaintată. Se spune că acesta a fost al doilea Episcop al Ierusalimului.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Potrivit tradiției, atunci când a primit cununa muceniciei, când împărat era Traian, Sfântul Apostol Simeon trecuse de vârsta de 100 de ani. În Palestina a pornit o persecuție asupra iudeilor și creștinilor, Episcopul Simeon a fost prins chinuit cumplit. Sfantul Apostol Simeon a murit răstignit la fel ca Domnul Iisus Hristos.
Aproximativ de anul 106 a început prigoana declanșată de împăratul Traian, când, la porunca consulului Attikus, au fost persecutați creștinii și toți urmașii lui David. Tot la acea prigoană, câțiva eretici pe care i-a combătut în trecut, l-au denunțat romanilor pe episcopul care vreme de aproximativ 23-26 de ani a păstorit neîncetat turma. A fost torturat mai multe zile, a arătat îndrăzneală și consulul cu ceilalți oameni se întrebau cum bătrânul de 120 de ani poate îndura chinurile grele. Aceștia l-au condamnat pe Sfântul Simeon la moarte prin răstignire. Bucuros că urmează moartea lui Iisus Hristos, Sfântul Simeon a avut curajul să primească cununa de biruință a muceniciei, potrivit crestinortodox.ro.
Tot în această zi, sunt pomeniți și:
- Sfântul Cuvios Ioan Marturisitorul;
- Sfinții Apostoli Aristarh, Marcu si Zinon;
- Sfântul Mucenic Puplie;
- Sfântul Evloghie primitorul de straini;
- Sfântul Mucenic Lolion cel nou;
- Sfântul Preacuvios Stefan, Episcopul Vladimirului;