marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 26 martie: Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil; Sfinţii Mucenici Montanus preotul...

Calendarul zilei 26 martie: Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil; Sfinţii Mucenici Montanus preotul şi soţia sa, Maxima

Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună Fecioarei Maria; el este cel care a vestit „taina cea din veac ascunsă”, este vestitorul Întrupării Fiului Lui Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Gavriil este unul dintre cei şapte îngeri de mare sfat care stau înaintea Tronului Lui Dumnezeu. El s-a înfăţişat şi preotului Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, mai înainte de a se arăta Fecioarei Maria. Gavriil este, mai presus de orice altceva, trâmbiţa ce aduce veştile cele bune ale Lui Dumnezeu.

Potrivit Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, cum că vor naşte o fată, pe Maica Domnului. Se mai spune că Arhanghelul Gavriil l-a însoţit pe Profetul Moise în pustie, atunci când a scris Cartea Facerii. Sfântul Arhanghel Gavriil este cel mai de seamă înger dintre toate cetele îngereşti, el stând totdeauna lângă Tronul Lui Dumnezeu şi ducând omului cele mai importante veşti dumnezeieşti. În icoane este zugravit purtând o floare de crin în mână.

Sfinţii Mucenici Montanus preotul şi soţia sa, Maxima, daco-romani, care au pătimit în anul 304, din porunca guvernatorului Probus în timpul împăratului Diocleţian. Pentru că nu a vrut să se lepede de Hristos, guvernatorul a încercat să-l înduplece pe Montanus prin soţia sa, Maxima. Dar aceasta, la fel de puternică în credinţă, s-a alăturat soţului ei, primind amândoi mucenicia după ce au fost aruncaţi în apa Savei.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE