miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 25 octombrie: Ziua Armatei României

Calendarul zilei 25 octombrie: Ziua Armatei României

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Data de 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului naţional de sub ocupaţia hortisto-fascistă, care s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944. Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părţii de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat şi încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Naţiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria finală.„Ajunse la frontiera din 1940, diviziile noastre – menţiona comunicatul Marelui Stat Major din data de 25 octombrie 1944 – sunt gata de un nou efort şi de noi lupte alături de marii noştri aliaţi, până la înfrângerea totală a forţelor germano-maghiare”

Cu această ocazie, va fi arborat Drapelul național la sediile instituţiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi vor fi organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţiuni şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării, potrivit www.mapn.ro.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Militariști, dom’ne, comuniștii ăștia! Și nici măcar nu-i deranja coincidența cu ziua Regelui!

    Oricum, s-a schimbat limbajul: PCR vorbea de „eliberarea ultimei brazde de pământ”! (De ce-s în stare oamenii, pentru limbă, tradiții, obiceiuri, PĂMÂNT! Mai ales în … Democrație.)

    P.S.

    Înainte de 23 August 1944, când se sărbătorea ? Tot de ziua Regelui ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE