Sfântul Mucenic Lup a trăit la cumpăna secolelor al treilea și al patrulea. El a fost rob și slujitor credincios al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
A fost de față la moartea martirică a stăpânului său, a înmuiat hainele în sângele sfântului și a luat inelul de la mâna stăpânului său și prin harul lui Dumnezeu și chemând în ajutor prin rugăciune pe sfântul Dimitrie multe minuni a săvârșit în Tesalonic și în împrejurimi.
Printre altele se îndeletnicea și cu zdrobirea idolilor și astfel și-a atras mânia păgânilor care căutau să-l omoare, dar el mereu era ferit în chip minunat de furia lor. Când a sosit vremea, la timpul hotărât de Dumnezeu, el s-a dat pe mâna celor care-i doreau moartea.
Pentru că era nebotezat în numele sfintei treimi și își dorea cu ardoare acest lucru în chip minunat, în timp ce era torturat în fel și chip s-a pornit ploaia peste mucenic, primit în acest fel botezul. La 23 august anul 304 Sfântul Mucenic Lup și-a câștigat coroana de martir
Troparul Sfântului Mucenic Lup
Glasul al 4-lea
Mucenicul Tău, Doamne, Lup, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
La 23 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți
Sfântul Mucenic Irineu, episcopul Sirmiului;
Sfântul Mucenic Irineu, episcopul Lugdunumului (Lyon);
Cuviosul Calinic, patriarhul Constantinopolului;
Cei 38 de Sfinți Mucenici din Tracia.