Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe 23 aprilie, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este un sfânt martir, pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Patron al unui număr de țări, regiuni și orașe. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând nici un document al epocii, care să conțină date despre viața sa. Ceea ce se știe despre el a fost scris ulterior.
S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin faptele de arme. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Martorii suferințelor Sfântului Gheorghe, uimiți de puterea sa de a rezista la durere, au renunțat la credința în zeități păgâne, îmbrățișând creștinismul. O dovadă a sfințeniei sale o reprezintă o minune săvârșită de Sf. Gheorghe în timpul întemnițării sale. Atingând trupul unui deținut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să se creștineze. Întrucât Sf. Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunțării la creștinism, Dioclețian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe și a soției sale.
În conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.
Sf. Gheorghe este ocrotitorul Armatei Române, dar și al Moldovei, Angliei, Georgiei și al orașului Moscova. Sf. Gheorghe era pe steagul Sf. Voievod Ștefan cel Mare.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe
Gelu;
Geluţa;
Geluţu;
Geo;
George;
Georgel;
Georgeta;
Georgi;
Georgiana;
Geta;
Gheorghieş;
Gheorghina;
Gheorghiţa;
Gherghina;
Ghiorghe;
Ghiorghiţa;
Gica;
Gina.
Contrabandistul care a vrut să spargă cu mașina barajul poliției, la Dorohoi, a rămas fără un rinichi. Polițiștii au tras 61 de gloanțe asupra lui.
Potrivit acestora, în dubă avea 93 de butelii cu freon de contrabandă, din Ucraina.
-politistul TREBUIE sa-i doneze un rinichi
si apoi AR TREBUI sa fie impuscat in rinichiul ramas.
Și pe 25 aprilie ce se sărbătorește?
In Sambata Mare nu se serbeaza niciun sfant. Este zi aliturgica. Biserica si credinciosii ortodocsi sunt in advent. Sf. si Mare Mucenic Gheorghe se va serba luni 25 aprilie. Este necesara aceasta precizare.