ACTUALITATECalendarul zilei 22 noiembrie: 58 de ani de la asasinarea lui JFK...

Calendarul zilei 22 noiembrie: 58 de ani de la asasinarea lui JFK | VIDEO

Pe 22 noiembrie 1963, America și lumea întreagă erau șocate de vestea asasinării celui de-al 35-lea președinte al Statelor Unite, John Fitzgerald Kennedy (JFK).

Atunci, în orașul texan Dallas, președintele american era împușcat mortal în timp ce traversa prin Piața Dealey.

Conform versiunii oficiale, JFK a fost împușcat de către un singur om: Lee Harvey Oswald, un cunoscut simpatizant comunist.

Pe 24 noiembrie, la rândul său, Oswald a fost ucis de către Jack Ruby, un personaj din lumea interlopă din Dallas.

Comisia Warren, cea stabilită de către statul american pentru a investiga crimele, a stabilit că Lee Harvey Oswald, cât și Jack Ruby au acționat singuri, fără nicio altă conexiune sau legătură cu alte persoană.

Această versiune a evenimentelor a fost puternic contestată de către contemporani, mai ales după apariția unei pelicule cu momentul împușcării lui JFK. Este vorba despre filmul lui Zapruder, denumit astfel după cel care l-a surprins în direct.

Pe imagini se vede cum se aud mai multe focuri de armă, inclusiv cel care i-a fost fatal președintelui. În atac a fost rănit și Guvernatorul Texas-ului, John Conally.

De altfel, Kennedy a fost împușcat de cel puțin două ori, focul fatal venind din fața sa. În acest caz, nu putea fi Oswald, care a fost găsit într-o clădire aflată în spatele lui JFK.

Kennedy a fost al optulea președinte american ucis în timpul mandatului.

Ulterior, Procurorul Jim Garrison, l-a trimis în judecată pe omul de afaceri Clay Show, pentru uciderea lui JFK. Jurații l-au declarat nevinovat pe Shaw în mai puțin de o oră.

Cu toate acestea, procesul lui Shaw a avut meritul de a face public filmul lui Zapruder, care până atunci fusese ținut secret de autorități.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...