Pe 21 iunie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sf. Mucenic Iulian din Tars. Iată câteva aspecte despre viața sfântului, în prezentarea PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Sf. Iulian din Tars este prăznuit deja în secolul al IV-lea – începutul secolului al V-lea, când Sf. Ioan Gura de Aur, in predicile sale, il menționează și îl lauda ca pe un mărturisitor al credinței. A murit în anul 303, în timpul persecuției împăratului Dioclețian, si imediat după moartea sa, Biserica a început sa venereze memoria lui si sa-l cinstească, iar dacă Sf. Ioan Gura de Aur i-a consacrat omilii sau cuvântări însemnează ca de timpuriu Biserica a recunoscut în el lucrarea Duhului Sfânt.
Sf. Iulian s-a născut într-o cetate, Anazaria, din Cilicia, a doua eparhie a Ciliciei. Tatăl său a fost păgân, dar era un dregător, un om cu o anumită funcție înaltă în societate, iar mama să era creștină. După moartea tatălui sau, mama să i-a inspirat credință creștină și l-a educat în credința în Hristos și în iubire față de Biserică. Pe când avea 18 ani a început prigoana împotriva creștinilor, fiind obligați să se închine idolilor, iar cei care refuzau erau chinuiți până la moarte. Așa s-a întâmplat și cu Sf. Iulian din Tars. Se numește din Tars, pentru că după moartea tatălui sau, mama să s-a mutat în cetatea Tarsul Ciliciei, aceiași cetate în care s-a născut Sf. Pavel. Sfântul nu s-a lăsat înduplecat de prigonitori, deși dregătorul Marcian îmbina promisiunile și darurile cu prigoana. A fost dus din cetate în cetate și bătut că să sperie cu acest tratament și pe alți creștini care mărturiseau pe Hristos. În cetatea Egeea a fost întemnițat, iar mama acestui tânăr a cerut dregătorului să-l înduplece pe Iulian să aducă jertfă idolilor, spunând așa pentru a i se permite să între și ea în temniță, dar gândul ei a fost altul, și anume să-l îmbărbăteze și să se roage că el să-și păstreze credință și să fie mărturisitor al lui Hristos până la capăt. După ce a suferit foarte multe chinuri, el a fost ucis, fiind aruncat în mare într-un sac cu nisip”.