ACTUALITATECalendarul zilei: 20 noiembrie 1975, moartea generalului Francisco Franco, învingător în războiul...

Calendarul zilei: 20 noiembrie 1975, moartea generalului Francisco Franco, învingător în războiul împotriva comunismului spaniol. În 2019, socialiștii l-au scos din mormânt, iar azi nu mai are nicio statuie în Spania

Generalul Francisco Franco s-a născut pe 4 decembrie la El Ferrol, în Spania, fiul unui ofițer al Forțelor Navale și al unei membre a clasei de mijloc, devotată romano-catolică.

La 14 ani a intrat la Academia de Infanterie din Toledo, pe care a absolvit-o trei ani mai târziu.

Franco s-a oferit să fie voluntar în campaniile militare din Marocul spaniol și într-o vreme în care ofițerii erau caracterizați de lipsă de profesionalism, viitorul general și-a câștigat o reputație solidă.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În 1915 a devenit cel mai tânăr căpitan din armata spaniolă, iar în anul următor a fost rănit.

În 1920 a fost ales al doilea la comanda nou createi Legiuni Străine, pe care a ajuns să o conducă trei ani mai târziu.

În 1926 a ajuns erou național după ce a condus trupele care au pus capăt revoltelor din Maroc. Avea doar 33 de ani.

Tot atunci a fost promovat la rangul de General de Brigadă. După căderea Monarhiei, au urmat ani turbulenți pentru Spania, în care Franco s-a supus cu disciplină ierarhiei militare și politice.

În 1936, pe fondul anarhiei ce a cuprins societatea spaniolă, Generalul Franco s-a alăturat rebelilor care urmăreau răsturnarea Frontului Popular, de stânga. Frontul era susținut puternici de comuniști, care urmăreau eliminarea forțelor considerate „reacționare”: clerul și clasa de mijloc.

Pe 18 iulie 1936, generalul a citit manifestul rebeliunii militare. Curând forțele sale mărșăluiau spre Madrid.

În fața ultimului asalt asupra capitalei – deținută de stângiști – generalii care au condus rebeliunea militară și-au ales un „Generalissimo”. Datorită carierei sale și a reputației sale nepătate, l-au ales pe Franco.

Abia după trei ani, însă, rebelii au preluat controlul total al Spaniei. Franco a condus un regim autoritar, care și-a păstrat neutralitatea pe timpul celui de-al doilea război mondial, chiar dacă în timpul conflictului civi a fost sprijinit de Germania și Italia.

După război, Franco a pus, încet-încet, Spania pe picioare, semnând chiar un pact de asistență militară cu Statele Unite, în 1953. În anii 60, regimul a devenit puțin mai liberal, iar economic vorbind, Spania a cunoscut o creștere spectaculoasă.

Oficial, Franco a restaurat Monarhia, cu el însuși pe post de Regent pe viață. Spre final, a renunțat la postul de premier și și-a păstrat doar poziția de Șef de Stat și Comandant Suprem.

În 1969, Franco l-a ales pe prințul Juan Carlos, băiatul cel mare al pretendentului la tron. Pe 1 octombrie a ținut ultimul discurs public în fața unei mulțimi, la Madrid.

„El Caudillo” a trecut la cele veșnice pe 20 noiembrie 1975, pe patul de moarte cerându-și iertare de la toți dușmanii și iertându-i la rândul său pe ceilalți.

După moarte, a fost înhumat în Valea celor căzuți, un uriaș complex memorial dedicat tuturor victimelor războiului civil, fie de dreapta sau de stânga.

În 2019, Guvernul socialist al lui Pedro Sanchez l-a dezhumat pe Franco și l-a mutat într-un cimitir parohial din afara Madridului.

Doi ani mai târziu, ultima statuie a lui Franco de pe tărâm spaniol a fost demolată.

Pe plan personal, Franco a fost un credincios devotat al Bisericii Romano-Catolice, a fost căsătorit și a avut o fată. Fiica sa i-a dăruit șapte nepoți.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...