duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei: 20 noiembrie 1975, moartea generalului Francisco Franco, învingător în războiul...

Calendarul zilei: 20 noiembrie 1975, moartea generalului Francisco Franco, învingător în războiul împotriva comunismului spaniol. În 2019, socialiștii l-au scos din mormânt, iar azi nu mai are nicio statuie în Spania

Generalul Francisco Franco s-a născut pe 4 decembrie la El Ferrol, în Spania, fiul unui ofițer al Forțelor Navale și al unei membre a clasei de mijloc, devotată romano-catolică.

La 14 ani a intrat la Academia de Infanterie din Toledo, pe care a absolvit-o trei ani mai târziu.

Franco s-a oferit să fie voluntar în campaniile militare din Marocul spaniol și într-o vreme în care ofițerii erau caracterizați de lipsă de profesionalism, viitorul general și-a câștigat o reputație solidă.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În 1915 a devenit cel mai tânăr căpitan din armata spaniolă, iar în anul următor a fost rănit.

În 1920 a fost ales al doilea la comanda nou createi Legiuni Străine, pe care a ajuns să o conducă trei ani mai târziu.

În 1926 a ajuns erou național după ce a condus trupele care au pus capăt revoltelor din Maroc. Avea doar 33 de ani.

Tot atunci a fost promovat la rangul de General de Brigadă. După căderea Monarhiei, au urmat ani turbulenți pentru Spania, în care Franco s-a supus cu disciplină ierarhiei militare și politice.

În 1936, pe fondul anarhiei ce a cuprins societatea spaniolă, Generalul Franco s-a alăturat rebelilor care urmăreau răsturnarea Frontului Popular, de stânga. Frontul era susținut puternici de comuniști, care urmăreau eliminarea forțelor considerate „reacționare”: clerul și clasa de mijloc.

Pe 18 iulie 1936, generalul a citit manifestul rebeliunii militare. Curând forțele sale mărșăluiau spre Madrid.

În fața ultimului asalt asupra capitalei – deținută de stângiști – generalii care au condus rebeliunea militară și-au ales un „Generalissimo”. Datorită carierei sale și a reputației sale nepătate, l-au ales pe Franco.

Abia după trei ani, însă, rebelii au preluat controlul total al Spaniei. Franco a condus un regim autoritar, care și-a păstrat neutralitatea pe timpul celui de-al doilea război mondial, chiar dacă în timpul conflictului civi a fost sprijinit de Germania și Italia.

După război, Franco a pus, încet-încet, Spania pe picioare, semnând chiar un pact de asistență militară cu Statele Unite, în 1953. În anii 60, regimul a devenit puțin mai liberal, iar economic vorbind, Spania a cunoscut o creștere spectaculoasă.

Oficial, Franco a restaurat Monarhia, cu el însuși pe post de Regent pe viață. Spre final, a renunțat la postul de premier și și-a păstrat doar poziția de Șef de Stat și Comandant Suprem.

În 1969, Franco l-a ales pe prințul Juan Carlos, băiatul cel mare al pretendentului la tron. Pe 1 octombrie a ținut ultimul discurs public în fața unei mulțimi, la Madrid.

„El Caudillo” a trecut la cele veșnice pe 20 noiembrie 1975, pe patul de moarte cerându-și iertare de la toți dușmanii și iertându-i la rândul său pe ceilalți.

După moarte, a fost înhumat în Valea celor căzuți, un uriaș complex memorial dedicat tuturor victimelor războiului civil, fie de dreapta sau de stânga.

În 2019, Guvernul socialist al lui Pedro Sanchez l-a dezhumat pe Franco și l-a mutat într-un cimitir parohial din afara Madridului.

Doi ani mai târziu, ultima statuie a lui Franco de pe tărâm spaniol a fost demolată.

Pe plan personal, Franco a fost un credincios devotat al Bisericii Romano-Catolice, a fost căsătorit și a avut o fată. Fiica sa i-a dăruit șapte nepoți.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Un text binevenit. Franco si Salazar trebuie rememorati independent de propaganda neomarxista care le falsifica biografia. Franco a salvat Spania de la prabusire. Teroarea rosie instaurata de anarhisti a creat haos pe strazi in anii 30. Au ucis peste 7000 de preoti si peste 300 calugarite, unele au fost violate inainte sau dupa ce au fost impuscate. Anarhistii au dat foc unor catedrale din Catalonia si Aragon. Echipele mortii anarhiste impuscau de pe cladiri oameni nevinovati pe strazi doar pentru ca erau preoti sau alta categorie pe care ei nu o sufereau. Daca nu era Franco, Spania s-ar fi prabusit in anarhie si s-ar fi dezmembrat statal.
    In prezent sunt tensiuni politice mari in Spania. Sa speram ca VOX vor castiga urmatoarele alegeri, ca daca nu, si Spania se va alinia tarilor dominate de totalitarismul corect politic. Traditia politica anarhista din Catalonia trebuie eradicata cu orice pret

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE