miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 20 martie: Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântul Sava cel...

Calendarul zilei 20 martie: Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit

Sfinții Cuvioși Mucenici uciși în Mănăstirea Sf. Sava cel Sfințit sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 20 martie.
Moartea acestor sfinți părinți s-a întâmplat în timpul împărătesei Irina (790-802) și a fiului acesteia, Constantin VI, când în Palestina sarazinii făceau dese incursiuni în ținuturile din preajma Ierusalimului.
Două astfel de năvăliri s-au întâmplat la Mănăstirea Sfântului Sava, în timpul Postului Mare, una în săptămâna dinaintea Floriilor și cealaltă în Joia Mare dinaintea Paștilor, în urma cărora au fost uciși sau răniți foarte grav mulți dintre viețuitorii mănăstirii, chiliile fiind incendiate.
Uciderea sfinților mucenici s-a făcut cu sălbăticie, unii dintre ei a au fost săgetați cu săgețile, altora li s-a tăiat capul, alții au fost tăiați în două, iar altora li s-au tăiat mâinile și picioarele sau au fost uciși cu pietre.
În mănăstire era și peștera Sfântului Sava, aici au murit optsprezece monahi, asfixiați cu fum, care erau chinuiți pentru a spune unde se află vistieria și mai marii așezământului monahal.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE