luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATECalendarul zilei 2 mai: 141 de ani de la nașterea lui Grigorie...

Calendarul zilei 2 mai: 141 de ani de la nașterea lui Grigorie Leu, episcopul ucis de comuniști

Viitorul episcop s-a născut Gheorghe Leu în ziua de 2 mai 1881, în localitatea Tuțcani, din județul Vaslui. Neamul său merge adânc, în istorie, până în vremea domnitorului Alexandru cel Bun, când un hrisov de secol XIV amintește de „Costică Leu”. De atunci și până în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, neamul său este consemnat de mai multe documente, scrie creștinortodox.

Tatăl sau, un bărbat credincios și simplu, se trăgea dintr-o familie de preoți. Crescând, tânărul Gheorghe își va îndrepta și el pașii spre Seminarul din Roman, iar mai apoi spre Seminarul din Iași, ale cărui cursuri le va urma, cu multă râvnă, între anii 1897-1901.

În perioada anilor 1904-1910, tânărul teolog va fi rânduit preot, în localitatea Oancea, din județul Galați. După hirotonie, el se va înscrie și la Facultatea de Teologie Ortodoxă, din București, ale cărei cursuri le va urmă cu multă seriozitate, între anii 1906-1910.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Terminând studiile de licență, părintele Grigorie Leu va fi rânduit preot duhovnic, la Seminarul Teologic Ortodox, din București, slujire pe care o va îndeplini între anii 1910-1916. Mai apoi, între anii 1916-1919, părintele va fi rânduit preot militar, pentru că în cele din urmă să fie ales director la Seminarul din Ismail, până în anul 1924.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Cu ajutorul patriarhului Miron Cristea și al mitropolitului Pimen Georgescu, părintele Grigorie Leu transformă un spital militar în Școală de Teologie, pregătind astfel mai multe promoții de preoți. În anul 1918, părintele Grigorie este trimis în Basarabia, iar mai exact, la Chișinău, unde se ostenește mult pentru înființarea Facultății de Teologie.

În anul 1924, pentru osteneala să duhovnicească și culturală, părintele Grigorie Leu este ales arhiereu-vicar, în Arhiepiscopia Iașilor, primind titlul „Botoșăneanul”. În această slujire va rămâne până în dată de 30 aprilie 1936, când este numit episcop al Argeșului. Mai apoi, în dată de 11 iunie 1940, episcopul Grigorie Leu este mutat la Huși, unde va sluji până în luna februarie a anului 1949.

În anul 1925, noul episcop este ales membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ca episcop, Preasfințitul Grigorie Leu s-a îngrijit mult de îndrumarea vieții bisericești. De asemenea, el a publicat și o scrie de lucrări, mai cu seama, cu caracter antisectar,  precum: „Cuvântări ocazionale” (Chișinău, 1928), „Confesiuni și secte. Studiu istoric misionar” (București, 1929), „Sectele din România”(Chișinău, 1931), „Crezul în chipuri și icoane” (București, 1932), „Vedeți cum să umblați cu pază” (Cernica, 1932), „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte…” (Chișinău) și „Comorile Argeșului” (Craiova, 1937).

Ca episcop, Grigorie Leu s-a împotrivit din toată ființa sa politicii de distrugere a neamului românesc și a credinței, pusă la cale de sovietici și de aliații lor. Astfel, în dată de 25 februarie 1949, episcopul Grigorie merge la Guvern, în urma unei invitații, spre a da seama despre unele dintre demersurile sale, care incriminau nouă conducere politică a statului. Întâlnindu-se cu Petru Groza și stand la masă, episcopul și-a arătat fățiș toată nemulțumirea față de „noul” Statul de Organizare al Bisericii Ortodoxe Române. Imediat ce a plecat spre casă, pe drum, episcopul a început să se simtă rău, drept pentru care a înțeles imediat faptul că fusese otrăvit.

În dată de 1 martie 1949, episcopul martir Grigorie Leu va adormi în Domnul, înconjurat de rudele sale îndurerate. Referindu-se la moartea martirică a episcopului Grigorie Leu, patriarhul Nicodim Munteanu, va spune: „Episcopia din Țara de Jos a Moldovei a fost păstorită, până în anul 1949, când vlădică Grigorie a fost martirizat pentru că s-a împotrivit comunismului”. După moartea episcopului martir, în urmă hotărârii Marii Adunări Naționale, Episcopia Hușilor a fost desființată.

 

În 2021, o anchetă criminalistică desfășurată de autorități, la sugestia Episcopiei Hușilor, a confirmat oficial că episcopul Grigorie Leu a fost otrăvit la comanda regimului comunist.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate