ACTUALITATECalendarul zilei 26 mai: 2 ani de la Referendumul pentru Justiție convocat...

Calendarul zilei 26 mai: 2 ani de la Referendumul pentru Justiție convocat de Klaus Iohannis. Plebiscitul a rămas FĂRĂ efecte

Pe 26 mai 2019, președintele Klaus Iohannis a convocat un Referendum consultativ pe teme legate de justiție.

Conform Administrației Prezidențiale, oamenii au fost chemați să se pronunțe pe două teme legate de justiție: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

În consecință, cetățenii au fost chemați să se pronunțe asupra a două întrebări, cu DA sau NU.

„1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiție, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

Referendumul pe justiție a venit pe fondul încercărilor coaliției de guvernământ de-atunci, formată din PSD-ALDE, de a adopta niște modificări ale Codului Penal.

Deși președintele Iohannis afirma că odată schimbată majoritatea parlamentară, rezultatele Referendumului pentru Justiție vor fi transpuse în Constituție, acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

  1. Mi-am mai adus aminte de ceva intamplat pe 26 mai…. 1984: inaugurarea oficială a Canalului Dunăre-Marea Neagră. Si nu, idea nu a fost a lui Ceausescu, el doar a pus-o in practica.
    Ideea construirii unui curs de apă care să scurteze drumul către Marea Neagră a existat din secolul al XIX-lea. La 1837 un grup de experţi britanici au ajuns la concluzia că lucrările necesare depăşeau posibilităţile tehnice ale momentului. În 1850, Ion Ionescu de la Brad a propus un nou proiect, însă costurile s-au dovedit a fi prea mari. Primul proiect modern al unui canal navigabil a fost conceput de Jean Stoenescu-Dunăre în 1927, conform site-ului Administraţiei Canalelor Navigabile

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...