Sfântul Apostol și Evanghelist Luca era un om cultivat, lucru care se poate observa și din scrierile sale. A studiat filosofia greacă, medicina și artele în orașul natal, Antiohia Siriei. Sfântul Apostol Pavel ne spune că Luca a fost medic și tovarăș în călătoriile sale de răspândire a cunoștințelor Evangheliei.
Cele două cărți ale sale, sunt Evanghelia despre venirea în lume a Fiului Celui Preaînalt, Domnul și Mântuitorul nostru, Iisus Hristos și Faptele Apostolilor în care ne arată că Cel ce a Înviat din morți a ales, a pregătit și a trimis în lume pe apostoli ca să răspândească învățătura sa mântuitoare. Sfântul Luca a venit la Ierusalim când Domnul Iisus Hristos își înfăptuia lucrarea sa pe pământ, l-a cunoscut, l-a văzut și l-a auzit cu ochii și urechile lui pe Mântuitorul său.
Sfântul Apostol Luca este numărat cu cei 70 de apostoli și împreună cu Cleopa l-au văzut pe Hristos înviat pe drumul către Emaus. După Pogorârea Sfântului Duh, se întoarce în Antiohia unde i se va alătura sfântului Apostol Pavel călătorind alături de el, convertind păgâni și evrei la credința creștină. După ce Pavel a fost martirizat la Roma, Sfântul Evanghelist Luca a răspândit Evanghelia în Italia, Dalmația și Macedonia. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a fost primul care a pictat chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și chipurile Sfinților Apostoli Petru și Pavel, fiind considerat întemeietorul iconografiei creștine.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
A mai propovăduit Evanghelia în Libia și în Egiptul de Sus, apoi s-a întors în Grecia unde la 84 de ani a fost torturat pentru Hristos și apoi l-au spânzurat de un smochin, în Teba. Moaștele sale făcătoare de minuni au fost duse la Constantinopol în secolul al 4-lea. Are ca simbol taurul, potrivit profeției lui Iezechiel (1,10).
Potrivit tradiției creștine, Sfântul Apostol Luca este considerat cel mai iubit dintre apostoli, dar și patronul iconografiei creştine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Născătoarei de Dumnezeu, purtând în braţe pe Hristos şi prima icoană a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Sfântul Luca a pictat în total 12 icoane cu Maica Domnului. O parte dintre aceste icoane au fost duse de cei doisprezece apostoli pe plaiurile unde şi-au săvârşit apostolatele.
După mulți ani, aceste icoane au fost redescoperite într-un mod miraculos. De exemplu, în timpul rugăciunii sale, Sfintei Eufrosina i s-a arătat Fecioara Maria, care i-a indicat unde se afla una dintre icoane: “Această icoană a mea este pictată de Evanghelistul şi pictorul Luca”. La Schitul Nămăieşti, din Târgovişte, se găseşte una dintre cele mai vechi icoane ale creştinătăţii, realizată chiar de Sfântul Apostol Luca. Icoana o întruchipează pe Sfânta Fecioară Maria cu pruncul Iisus Hristos, în braţe.
Se spune că însăşi Maica Domnului i-a cerut Sfântului Luca ca 12 dintre icoanele pe care le va picta s-o înfăţişeze alături de Mântuitor şi să fie date celor 12 apostoli, pentru a fi duse în întreaga lume. Dintre ele, au mai rămas trei, una la Schitul Nămăieşti, alta în Grecia şi a treia la Vatican.