ACTUALITATECalendarul zilei 17 noiembrie. 94 de ani de la nașterea Mitropolitului Antonie...

Calendarul zilei 17 noiembrie. 94 de ani de la nașterea Mitropolitului Antonie Plămădeală, arestat de Securitate în 1954, când se afla la manifestările dedicatei Cuvioasei Parascheva de la Iași

În urmă cu 94 de ani,  la 17 noiembrie 1926, în Basarabia se năștea cel ce avea să devină mitropolitul Antonie Plămădeală, în familia cântărețului bisericesc Vasile Plămădeală din localitatea Stolniceni, județul Lăpușna, scrie Doxologia.ro.

Urmează seminariile teologice „Gavril Bănulescu-Bodoni” de la Chișinău (1937-1944) și „Nifon Mitropolitul” din București (1944-1945).

În timpul ocupației sovietice din perioada 1940-1941, tânărul Leonida urmează Școala Pedagogică din Chișinău. În 1945 se înscrie la Facultatea de Teologie din București, dar nu o finalizează, deoarece în primăvara anului 1948 este amenințat să fie arestat de către Siguranța comunistă.

Activitatea pe care o depusese în cadrul oficiului universitar studențesc de acordare a burselor și distribuire de ajutoarelor americane, împreună cu Nicolae Bordașiu și Roman Braga, este considerată activitate legionară. Prin același filtru este văzută participarea tânărului Plămădeală, alături de alți colegi de la Teologie și Farmacie veterinară, la întâlnirile de la mănăstirea Antim ale Rugului Aprins.

Acestor activități s-a mai adăugat tentativa de a difuza un manifest prin care credincioșii erau îndemnați să nu participe la festivitățile prilejuite de 1 Mai, organizate de autoritățile comuniste.

La 14 septembrie primește tunderea în monahism în Mănăstirea Prislop, naș fiindu-i ieromonahul Agaton Sandu Tudor. Între timp este judecat în contumacie, prin Sentința nr. 210 din 15 februarie 1949 a Tribunalului Militar București, fiind condamnat la 7 ani temniță grea pentru infracțiunea de „uneltire contra ordinii sociale”.

În ianuarie 1950 este găsit de autorități, însă reușește să se sustragă din nou arestării.  La 14 octombrie 1954 este arestat de Securitate, în timp ce se afla la manifestările dedicatei Cuvioasei Parascheva de la Iași.

A fost anchetat în penitenciarul Jilava apoi, din aprilie 1955, la Galați. În noiembrie 1955 este transferat la închisoarea Văcărești. Plămădeală cere rejudecarea procesului care îl condamnase în lipsă. După mai multe audieri și memorii înaintate către Tribunalul pentru Unitățile MAI, la 24 noiembrie 1955 se acceptă trimiterea dosarului la fond. Prin Sentința nr. 31 din 14 ianuarie 1956 a Tribunalului Militar București este condamnat la 4 ani temniță grea pentru „crima de uneltire contra ordinii sociale”.

Prin aplicarea Decretului nr. 421/1955 a fost grațiat. La 3 aprilie 1956 a fost eliberat din penitenciarul Jilava. A revenit la Mănăstirea Slatina până în 1959 ,când a fost exclus din monahism. A revenit în București, la casa părintească, muncind la o fabrică de mase plastice.

În 1968 este recuperat de Patriarhul Justinian, care îl numește secretar șef la Institutul teologic din București. Mai apoi primește o bursă în Anglia după care, în 1970, este hirotonit episcop vicar-patriarhal. În 1980 este ales episcop al Buzăului, iar doi ani mai târziu Mitropolit al Ardealului. La 29 august 2005 a decedat la Sibiu.

Fragmentele prezentate de Doxologia fac parte din cartea- semnată de Pr. Nicolae Cătălin Luchian, Adrian Nicolae Petcu- Clerici din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor în închisorile comuniste (1945-1964), 2018.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT