miercuri, iulie 24, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 15 octombrie: Sf. Luchian (Lucian)

Calendarul zilei 15 octombrie: Sf. Luchian (Lucian)

Sfântul Mucenic Luchian este sărbătorit de Biserica Ortodoxă în data de 15 octombrie.

Sfântul Mucenic Luchian s-a născut din părinți nobili, în cetatea Samosata (Siria). Rămas orfan la vârsta de doar 12 ani, el și-a dăruit toată averea săracilor. El se hrănea doar cu pâine și apă o dată pe zi, iar uneori nu mânca nimic toată săptămâna.
Acesta obișnuia să meargă în orașul Edesa, la dascălul Macarie, vestit pentru tâlcuirea Sfintei Scripturi. Astfel, datorită învățăturii și sfințeniei sale a fost hirotonit preot în Antiohia

Lucian, preotul din Antiohia, a înființat școli pentru tineri și totodată a dat în slujba Bisericii o nouă copiere a cărților sfinte în limba greacă, îndreptând multe texte evreiești.
Iar prin aceasta a atras pe mulți iudei și elini la creștinism.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Provenind de la verbul “lucere”, care înseamna a lumina, numele ”Lucian” are origini mai vechi, “lussein” însemnând la vechii greci “a vedea”. Astfel, “Lucian” este asociat cu noțiunea de lumina, la fel ca femininul “Lucia” sau numele sinonim “Luca”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE