Pe 14 septembrie, creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. De fapt, românii sărbătoresc două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci.
Primul eveniment este găsirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335. Cel de-al doilea eveniment este aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni.
S-a întâmplat în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius. Acesta a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt, a Sfintei Cruci, din Ierusalim.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Sfânta Cruce a fost găsită din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Impărat Constantin cel Mare. Datorită ei s-au găsit pe Golgota trei cruci. Inițial, nu știau care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt, de fapt, crucile tâlharilor răstigniți odată cu El. Patriarhul Macarie le-a spus atunci să atingă pe rând crucile de o femeie moartă.
Ea a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce. Așa au găsit-o pe cea pe care a fost răstignit Hristos. Dupa aceasta minune, Patriarhul a poruncit să se înalțe Sfânta Cruce pe un loc înalt, de unde să o poata vedea tot poporul.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
După ce împaratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, el a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas în acest loc timp de paisprezece ani. După ce Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus sfânta cruce în Ierusalim.
In ziua în care prăznuim Inălțarea Sfintei Cruci, creștinii țin post, pentru a ne aduce aminte de pătimirile Mântuitorului. Este una din cele două zile de post strict (ajunare) de peste an, alături de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august).