miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATECalendarul zilei 13 ianuarie: Sf. Ermil și Stratonic

Calendarul zilei 13 ianuarie: Sf. Ermil și Stratonic

Sfinții Ermil și Stratonic au trăit în ținutul Iliricului și al Dunării de Mijloc în timpul persecuțiilor creștine pornite de Împăratul Licinius (230-325).

Diaconul Ermil a fost chemat de îmăratul Licinius pentru a da mărturie despre necinstirea idolilor. Sfântul Ermil, ia spus împăratului că slujește și se închină Dumnezeului nevăzut, nu zelități surde și neînsuflețite, făcute de oameni, din lemn sau din pietre, despre care spune că „mai curând te apucă râsul cât de neputincioase sunt, iar nu te închini. lor”. După această mărturisire, a făcut împărțirea a poruncit să fie bătut peste față cu un bici de metal și să fie întemnițat.

După ce a stat trei zile în temniță a fost întrebat dacă refuză să se închine lui Iisus Hristos. Pentru că nu sa lepădat de credința în Hristos este supus altor chinuri precum rupeea pantecelui cu unghii de fier. În urma acestor chinuri, temnicerul Stratonic a simțit prin Duhul Sfânt durerea pe care Ermil a îndurat-o și sa îngrijit de rănile pe care acesta le avea, potrivit crestinortodox.ro.

Un soldat vede și îl părăște pe Sfântul Mucenic Stratonic împăratului că avea grijă de Sfântul Mucenic Ermil. Împăratul a văzut că cei doi nu renunță la credința în Iisus Hristos și a poruncit ca ei să fie omorâți. S-au stins din viaț prin moarte mucenicească pe 13 ianuarie 303, la trei kilometri de orașul Singidunum, Belgradul de azi.

Tot în această zi mai sunt pomeniți și:

  • Sfântul Cuvios Iacob din Nisibe;
  • Sfinții Mucenici Pahomie și Papirin;
  • Sfântul Mucenic Atanasie;
  • Sfântul Cuvios Maxim Cavsocalivitul.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate