ACTUALITATECalendarul zilei 13 ianuarie: 15 ani de la inaugurarea primei stații permanente...

Calendarul zilei 13 ianuarie: 15 ani de la inaugurarea primei stații permanente românești din Antarctica. A fost pierdută de statul român în 2015

Acum 15 ani (2006) se inaugura prima staţie românească permanentă de cercetare şi explorare din Antarctica – Staţia Law-Racoviţă, informează Rador. Aflată pe amplasamentul unei staţii construite în 1989 de Australia şi donată României, staţia se găseşte în regiunea „Prinţesa Elisabeta”, în dealurile Larsermann din Antarctica de Est.

Ea se afla în subordinea Fundaţiei Antarctice Române, aflată la rândul ei în subordinea Institutului Român de Cercetări Polare, ambele organisme private, conduse de exploratorul polar Teodor Negoiţă (1947-2011), primul român care a atins Polul Nord pe schiuri (21 aprilie 1995); în 2011 este schimbată denumirea staţiei în Law-Racoviţă-Negoiţă.

Stația nu era doar a românilor, fiind folosită împreună cu oameni de știință din Australia, ca urmare a unui memorandum între cele două țări.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Baza s-a aflat în administrarea României până în 2015, după acel moment fiind folosită doar de australieni, pentru că înțelegerea dintre cele două părți s-a prescris.

Din păcate, statul român nu a fost în stare să asigure bani pentru cercetările antarctice. Istoria bazei se leagă de numele exploratorului român Teodor Negoiță, cel care a atins Polul Nord în 1995.

El era reprezentantul României, unul foarte apreciat, în toate organismele Tratatului Antarctic – care reglementează relațiile dintre țări în ceea ce privește explorarea continentului înghețat.

„Când doctorul Negoiță a semnat memorandumul de înțelegere, s-a stabilit că baza australiană va purta și un nume românesc. Așa că s-a numit Law-Racoviță. Australienii au fost onorați ca, alături de numele exploratorului lor, care a condus Divizia Antarctică Australiană decenii la rând, să fie și numele primului biolog din lume care a studiat viața în Antarctica, românul Racoviță”, a explicat cercetătoarea Florica Topârceanu, delegatul României în Comitetul Științific pentru Cercetări Antarctice (SCAR), pentru pressone, în 2016.

Din păcate situația a rămas nerezolvată, deși statul a înființat două organisme care să se ocupe de această bază, respectiv Comisia Națională pentru Cercetări Antarctice (CNCA), care funcționează în subordinea Academiei Române și Departamentul de Cercetări Arctice și Antarctice, în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice, ce aparține de Ministerul Educației. Problema e că niciuna dintre aceste instituții nu are buget.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...