duminică, iulie 14, 2024
ȘTIRICalendarul zilei 12 septembrie: Sf. Mucenic Avtonom

Calendarul zilei 12 septembrie: Sf. Mucenic Avtonom

Sfântul Autonom a fost episcop în Italia. În timpul prigoanelor creştinilor din vremea împăratului Dioclețian, Sfântul Autonom a părăsit Italia stabilindu-se în Bitinia (Asia Mică). Aici, a reuşit să convingă mulți păgâni să treacă la credința creștină, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul a ridicat aici o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail.

Aceste lucruri nu au fost deloc pe placul lui Dioclețian, care a ordonat arestarea sfântului. Sfântul Autonom se retrage la Claudiopolis, la Marea Neagră. Ulterior, din cauza prigoanei, acesta se întoarce în Bitinia şi începe să slujească în Biserica Sfântului Mihail.

Unii dintre păgâni, cuprinși fiind de ură, au năvălit în biserică în timpul slujirii Sfintei Liturghii și l-au ucis pe Sfânt în altar și alături el mulți alți creștini care se aflau în biserică. O diaconiţă scoate mai apoi trupul sfântului de sub o grămadă de dărâmături şi îl îngroapă creştineşte.

În timpul domniei Sfântului Constantin cel Mare, se înalţă o biserica deasupra moaștelor Sfântului Mucenic Autonom. La două sute de ani după mucenicia lui, Sfântul Autonom se arată unui credincios care, urmându-şi viziunea, sapă şi află moaștele Sfântului Mucenic Autonom cu totul întregi și neputrezite. Pe acel loc a fost reconstruită apoi biserica închinată Sfântului Ierarh Mucenic Autonom.

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte.

Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Avtonom, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE