duminică, iunie 16, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei: 12 iunie 1942. Americanii bombardează orașul Ploiești, care devine PRIMA...

Calendarul zilei: 12 iunie 1942. Americanii bombardează orașul Ploiești, care devine PRIMA țintă a Forțelor Aeriene ale SUA în Europa în Al Doilea Război Mondial

În urmă cu 80 de ani, SUA și România erau în război, unul adevărat, soldat de mii de victime.

În 1941, România era al cincilea mare producător de țiței din lume, după SUA, Uniunea Sovietică, Venezuela și Irak. Aliată cu Germania lui Hitler, România dădea șaizeci la sută din producția anuală de 65 de milioane de barili către Axă, acoperind o treime din consumul de țiței al Germaniei.

Rafinăriile de petrol erau atât de vitale pentru armatele lui Hitler, încât premierul britanic Winston Churchill și președintele SUA Franklin D. Roosevelt le-au considerat ținte strategice prioritare. 

La 12 decembrie 1941, guvernul român a declarat război Statelor Unite ale Americii sub presiunea Germaniei, iar zona cea mai expusă era Ploieștiul.

Primul bombardament strategic al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite în Europa a avut loc pe 12 iunie 1942 și principalul său obiectiv l-a constituit rafinăria „Astra Română” din Ploiești. Inițiatorul său era un ambițios colonel american, Harry A. Halverson, care dă și numele operațiunii „Halpro”, 13 bombardiere B-24 au decolat în noaptea de 11 iunie de pe aerodromul Fayd din Egipt. Avioanele au urmat cursul Siria – Grecia – Constanța – Ploiești. Doar 12 avioane au reușit să găsească rafinăria și să-i provoace pagube nesemnificative. Misiunea a fost un eșec și din această cauză nici guvernul și nici presa americană nu au anunțat-o, scrie Historia.

Acest lucru nu i-a împiedicat să revină.

Pentru a opri fluxul de țiței, 6.700 de bombardiere aliate B-24 și B-17 au venit în misiuni în România între 1943 și 1944. Două mii cinci sute de aviatori au căzut victime ale raidurilor și peste o mie au fost luați prizonieri.

Nici Capitala nu a scăpat, Bucureștiul fiind bombardat masiv în 1944. Victimele nu au nici azi un monument în memoria lor, în schimb aviatorii care au adus moartea din cer au două.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

 1. România … producția anuală de 65 de milioane de barili.

  -adica 178.000 de barili ZILNIC;
  “peak oil production” a fost in 1978,
  300’000 de barili ZILNIC,
  azi o freaca pe la 60’000.

  bye-bye petrol,
  ALELUIA!

 2. Bețivul W. Churchill trimisese o telegramă AViației Americane să nu bombardeze Ploieștii, fiindcă avea acțiuni la rafinăriile de acolo! Cereți Conducerii Aviației Americane să vă dea telegrama criminalului Winston Churchill!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE